Az ideális főnök: miért volt kemény a fáraó szíve?

2020. Január 31. / 14:14


Az ideális főnök: miért volt kemény a fáraó szíve?

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:24 óra, a Szombat királynője 17:32 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Bo (Mózes 2. 10:1–13:16.) olvasunk a zsinagógáinkban.

Azt szoktuk mondani, hogy a határozott főnökök legalább elősegítik, hogy haladjunk, legalább lehet tudni, mi a pálya, mihez kell alkalmazkodni. A fáraó határozott, keményszívű főnök volt, de ebből nem sokaknak származott haszna.

A Tóra szövege sokszor megismétli, hogy a fáraó szíve kemény volt, illetve azt, hogy az Örökkévaló megkeményítette a szívét. De kérdés, hogy milyen legyen egy világbirodalom vezetőjének szíve? Lehessen kenyérre kenni? Akkor bármit meg lehet vele csinálni és megnézheti magát. A politika kegyetlen dolog, nem széplelkeknek való. Mi a probléma a fáraó kemény szívével?

A fáraó kemény szívére, nehéz szívére használt tórai jelző, a káved, amelyet kapcsolatba lehet hozni a kávód (ahogy mondani szokás, a kóved) szóval, amely tiszteletet, megbecsülést jelent. A fáraó azt akarta, hogy tiszteljék ezek a szemtelen zsidók, meg is kérdezte tőlük, hogy mégis kicsoda az Örökkévaló, a Ti Istenetek, soha még nem hallottam felőle, miért kéne engedelmeskedni neki Egyiptom uralkodójának, a Napisten fiának. A fáraó ahhoz a főnöktípushoz tartozik, aki, úgymond, megköveteli a tiszteletet. Mert különben Egyiptomot sem tisztelik. Aki a személyes hiúságát, bizonyításvágyát a birodalom érdekének tünteti fel és tiszteletet követel a népnek, a hazának, vagyis önmagának, minden kérdésből hiúsági kérdést csinál, elvár, fenyeget, asztalt csapkod, követel, erőszakoskodik. Egyre merevebbé válik, nem csak kemény, de nehéz is lesz a szíve. Akinek a szava valóban káved, súlyos, az megkapja a valósi súlyának kijáró kávodot, de aki követeli, az nem súlyossá, tekintélyessé, hanem nehézkessé, merevvé válik, jó döntést pedig csak rugalmas főnök, rugalmas politikus hozhat – tanítja a hetiszakasz kapcsán Keren Kirschenbaum Talmud-tudós.

A határozottság bölcsesség, belátás nélkül szimpla ostobaság, az autoriter vezető képtelen lesz tanácsot kérni és megfogadni, bármit észlelni a saját, veszélyben érzett, védelemre szoruló egóján kívül, amely mind jobban ránehezedik a személyiségére, mind nagyobb teher önmagának is. Az önimádat foglyaivá váló zsarnokoknak, persze, érthetően, nehéz a szíve. A fáraó szívéről szóló visszatérő Tóra-i mondatok lényege talán az akarnokok, a nárcisztikusok végtelen bizonytalansága, megváltatlan, magányos szomorúsága. 

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek