Ádár hó hetedike: Mózes halála és az élet értelme

2020. Március 02. / 14:33


Ádár hó hetedike: Mózes halála és az élet értelme

Szerdán ünnepeljük Mózes halálának a napját, Ádár hónap 7-én és ez a nap mégsem gyászünnep, mert Mózes éppen a 120. születésnapján ment el innen a zsidó hagyomány szerint (tehát ma van a születésnapja is). A 120 év az emberi kor legvégső határa, egy mintaszerű élet teljessége.

Csakhogy Mózes dolgavégezetlenül ment el, a rábízott munka kellős közepén. Népe még nem tért haza, vezetőjük a pusztában hagyta el őket és nem léphetett be a megígért országba. Hogyan lehetett teljes annak az élete, aki nem végezte el a rábízott feladatot?

Ahogy a Talmudban, az Atyák tanításai nevű aforizmagyűjteményben olvasható, „nem rajtad áll, befejezheted-e a munkát, de ez nem ok arra, hogy ne kezdd el” Az életünk értelme túlmutat rajtunk, Isten kezében lévő, véges életidőnkön. Mózes életének értelme Józsué nemzedékének élettörténetében mutatkozik majd meg és – végső soron – a mi életünkben és a mi gyerekeink életében. Még Mózes élete sem volt önmagában teljes és épp ez az, ami példaszerű benne, legalábbis a liberális ortodox rabbi, Jonathan Sacks értelmezése szerint.

Az életünknek van értelme, csak nem mi vagyunk az, hanem mindig valaki más, mindig az eljövendő, az eljövendők.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek