Palesztin-zsidó összefogás a nácik ellen

2021. Március 12. / 10:35


Palesztin-zsidó összefogás a nácik ellen

Habár a náci Németországtól a Közel-Keleten sokan azt várták, hogy Nagy-Britannia és Franciaország ellenében az arab függetlenségi törekvések mellé áll, a világháborúban mégis palesztinok ezrei harcoltak Hitler ellen. Mintegy tizenkétezer palesztin önkéntes katonának szegődött el a brit hadseregbe, és együtt küzdöttek a nácik ellen az ugyancsak önkéntes katonának állt zsidókkal. 


Az európai történelemben nagyon kevés szó esik a gyarmati katonák háborús törekvéseiről, ehhez képest mégsem elhanyagolható a gyarmatok szerepe a szövetségesek oldalán. Egyrészt ott van az Arab Légió, amely brit parancsnokság alatt harcolt a Közel-Kelet különböző részein (címlapképünkön a légió harcosai 1946-ban). Másrészt Franciaország észak-afrikai területeiről százharmincnégyezer algériai, hetvenháromezer marokkói és huszonhatezer tunéziai segítette Európa felszabadítását a náci megszállás alól – írja rendkívül izgalmas cikkében Perei Dóra a Rakéta.hu oldalon.

A Közel-Keleten egyesek éltették Hitler ideológiáját. A németek támogatói úgy gondolták, hogy Németország visszaadhatja számukra függetlenségüket, mivel nem úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia és Franciaország a térségből való kivonulását tervezi. Palesztinában egyenesen megmentőként beszéltek a németekről. Közéjük tartozott Mohammed Amin al-Husszeini, aki 1921-ben Palesztina brit vezetőitől megkapta Jeruzsálem főmuftijának kinevezését, s  onnantól kezdve az arab nacionalizmus szószólója lett. Habár a britek 1937-ben eltávolították tisztségéből, Mohammed Amin al-Husszeini 1941 novemberében találkozott Hitlerrel is, ezen felül a második világháború idején folyamatos kapcsolatban állt Olaszországgal és Németországgal, és segítette a Waffen-SS tevékenységét.

A főmufti által kifejtett mozgalom ellenére palesztinok ezrei azonban nyíltan felszólaltak a nácibarát politika ellen, és fellázadtak a németek, különösen Adolf Hitler ellen. Mintegy tizenkétezerre tehető azoknak a palesztinoknak a száma, akik önkéntes katonának állt aka brit hadseregbe Észak-Afrikában és Európában. Főként az olasz hadszíntéren a második világháború idején sok esetben egymás mellett harcoltak a brit hadseregbe szintén önként jelentkező zsidókkal. 

David Motadel történész szerint a palesztin önkénteseknek egy része ideológiai okokból vállalta a feladatot, a többségnél azonban a pénzügyi előnyök domináltak, mivel a jelentkezők többsége szegény, a társadalom perifériájára élő falusi vagy városi polgár volt, aki a brit hadseregben olyan ellátáshoz juthattak, amire másutt nem lett volna esélyük.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghalt Gerő Szandra, levéltárunk munkatársa
Mazsihisz hírek
Melletted állunk, Izrael!
2021. Május 13. / 16:48

Melletted állunk, Izrael!

Kommentek