Székesfehérvári megemlékezés a hírhedt wannsee-i konferenciára

2020. Január 15. / 14:00


Székesfehérvári megemlékezés a hírhedt wannsee-i konferenciára

1942. január 20-án rendezték meg a berlini Wannsee városrészben a zsidókérdés végső megoldásáról szóló hírhedt konferenciát, amely hozzájárult ártatlan milliók szisztematikus kiírtásához. A nácik rettenetes következményekkel járó tanácskozására mécsesgyújtással és filmvetítéssel emlékeznek a rendezvény évfordulóján, január 20-án Székesfehérváron.


A zsidókérdés végső megoldásait tárgyaló Wannsee-i konferenciára emlékeznek január 20-án hétfőn délután 5 órától kövekkel, mécsesekkel és virágokkal a székesfehérvári Zsinagóga-emlékműnél. 

Ez az 1942. január 20-i, a berlini Wannsee városrészben rendezett tanácskozás dokumentálta a holokauszt történetének azokat a döntéseit, amelyeknek eredményeként több millió zsidó vesztette életét. A megbeszélést Reinhard Heydrich SS vezérezredes, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal vezetője tartotta Herman Göring megbízásából, a tanácskozásról Adolf Eichmann készített jegyzőkönyvet.

konf.jpg

A székesfehérvári megemlékezésen beszédet mond Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviselője és Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, a rendezvényen a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adnak műsort.

A megemlékezés után a székesfehérvári Cinema Cityben levetítik A létezés eufóriája című filmet, amely egy táncszínházi előadás megszületése kapcsán az Auschwitz-Birkenauból 20 évesen egyedül hazatért Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő életéről mesél. Az est vendége lesz Szabó Réka rendező és Kovács Claudia operatőr, bevezetőt mond és az alkotókkal beszélget Gyimesi Edit. A vetítésre a jegyeket ezen az e-mail címen kell igényelni: lorincz.karolyne@freemail.hu.

(Címlapképünkön egy eredeti meghívó látható a megbeszélésre.)

(Forrás: Székesfehérvár Városportál)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek