Sírni csak a győztesnek szabad – Székely Éváról neveztek el uszodát Budapesten

2022. Április 05. / 18:30


Sírni csak a győztesnek szabad – Székely Éváról neveztek el uszodát Budapesten

Székely Éváról, a többszörös magyar bajnok úszóról, olimpiai bajnokról neveztek el uszodát Budapesten-Csillaghegyen – adta hírül a Budapest Városháza Facebook oldala.

A zsidó kislány, akit helytelen származása miatt nem engedtek az uszodába, lépcsőzött, lapátolt és edzett, ahogy tudott, bármivel, mert tudta, hogy ha elmúlik ez a téboly, neki olimpiai bajnoknak kell lennie. Az is lett 200 mellen, a magyar sport legsikeresebb olimpiáján Helsinkiben, 70 évvel ezelőtt. Fiatalsága büszkeség és megaláztatás váltójában telt el, ezért gondolta, hogy sírni csak a győztesnek szabad. 

A 93 éves korában elhunyt Székely Éva mindig győzött és most már végre uszoda is viseli nevét Budapesten. Meghatódhatunk tiszteletet parancsoló, nagy életén.

Az 1927. április 3-án született Székely Éva a napokban ünnepelné a 95. születésnapját, de már két éve nincs velünk az olimpiai bajnok, többszörös magyar bajnok, világcsúcstartó úszóklasszis. Emlékezetét ezentúl a Budapest Gyógyfürdői kezelésében működő Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Uszoda is őrzi, amely a mai napon felvette Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda nevet.

Székely Éva egy 90 éves születésnapja alkalmából készült interjúban arról is beszélt, hogy „akkor felejtenek el valakit, ha nincs, aki emlékezzen rá”. Őt sosem fogjuk elfelejteni, hiszen mostantól nevét viseli a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő 2018-ban épült új uszodája, ahol Székely Éva gyerekként elhatározta, hogy olimpiai bajnok lesz.

Az eseményen Budapest Főváros képviseletében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató, Óbuda - Békásmegyer Önkormányzat részéről dr. Kiss László polgármester, a család részéről dr. Gyarmati Andrea ezüstérmes olimpikon és Európa-bajnok úszó, Székely Éva lánya mondott beszédet. 

A névadón átadták a Székely Éva emlékfalat, ahol az úszónő több érme, kitüntetése is látható, valamint megszervezték a gyermekek számára rendezett úszóversenyt, a Székely Éva-emlékversenyt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek