Sárga gyertyák lobogtak a mártírok emlékére – Orbán Viktor is gyertyát gyújtott

2021. Április 08. / 22:11


Sárga gyertyák lobogtak a mártírok emlékére – Orbán Viktor is gyertyát gyújtott

A Yellow Candle – Sárga Gyertya program a Yellow Candle UK kezdeményezésére indult, Magyarországon a Maccabi Vac Hungary szervezésében csatlakoztak az akcióhoz különböző intézmények, szervezetek, hitközségek, vallási vezetők, politikusok és magánszemélyek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH).

Az internetes közösségi oldalakra szerda este kerültek (maccabivac és yellowcandle hashtaggal) föl azok a képek, amelyek sárga gyertyák fényébe öltöztetik a mártírok nevét.  

Orbán Viktor miniszterelnök Instagram-oldalán, a Nádudvaron született és 67 éves korában, 1941-ben elhunyt Sarolta Meiselsre emlékezett.

orbán-viktor-sárgagyertya.jpg

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán egy 1942-ben elhunyt kilenc éves kislány emlékére gyújtott gyertyát.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán egy tíz éves kislányért, Sophie Weissmannért gyújtott a gyertyát, akit Ukrajnából hurcoltak el.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke a 32 évesen, 1942-ben Sosnowiecben a nácik által elpusztított Bcalel Warmund emlékére gyújtotta meg az emlékezés lángját. "Ne felejtkezzünk el senkiről!" - írta Facebook-oldalán. 

A Groupma Aréna Facebook-oldalán csatlakozott a Sárga Gyertya nemzetközi akcióhoz, ennek keretében gyertyákat gyújtottak és emlékeztek. „Ne legyenek elfeledett áldozatok!”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek