Megemlékezés a Kozma utcában: Szenes Hanna embersége példaértékű

2021. Július 23. / 10:36


Megemlékezés a Kozma utcában: Szenes Hanna embersége példaértékű

Szenes Hanna mártír-költő születésének 100. évfordulójára alkalmából több megemlékezést is tartottak az elmúlt napokban. Az izraeli, szlovén, horvát és magyar együttműködésből megszületett „Lightning of the Heavens” emlékprogram keretében többek között a budapesti Kozma utcai temetőben emlékeztek a hősnőre. Az izraeli hadsereg katonái tegnap a Dohány utcai zsinagógába is ellátogattak.


A ,,Lightning of the Heavens” program keretében  izraeli, brit, szlovén, horvát és magyar katonák emlékeztek Szenes Hannára, akinek a tiszteletére tegnap a budapesti Kozma utcai temetőben is megemlékezést tartottak. 

Az emlékút Szlovénia, Horvátország és Magyarország területén követte végig az Izraelben nemzeti hősként tisztelt Szenes Hanna útját, izraeli, brit, szlovén, horvát és magyar katonai részvétellel. A programsorozat a Szlovén Köztársaságban kezdődött, ahol a részt vevő nemzetek közös ejtőernyős ugrással elevenítették fel történetét. Az izraeli vezérkarfőnök mellett számos katonai vezető is részt vett az ugrásban. A Magyar Honvédséget a Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője által vezetett magyar ejtőernyős kötelék képviselte.

Az emlékút végállomása Budapest volt, ahol a delegáció tegnap meglátogatta a Dohány utcai Zsinagógát, a Carl Lutz emlékművet, a Szabadság teret, a „Cipők a Duna partján” elnevezésű emlékhelyet, majd a Kozma utcai izraelita temetőben tartottak megemlékezést. 

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében azt mondta: Szenes Hanna olyan hősnővé vált, akinek élettörténete és versei értéket jelentettek az izraeli nép és a világ zsidósága számára. Hozzátette: természetesen megérdemli a tiszteletet és elismerést mind a világban, mind Magyarországon, mert Magyarországon született és magyarként zárta le életét, így élete és sorsa szerves része a magyar történelemnek.

Szűcs Loránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője beszédében elmondta: Szenes Hanna az emberi tartás és a becsületesség példaképe volt. „Ma, amikor olyan nehéz példaképet találni, példaképe lehet mindannyiunknak. Embersége, magyarsága ennyi idő után is tanít bennünket. Aki katonának áll, a legnemesebb hivatást választja, hiszen nemzetét szolgálja. Egy magasztosabb ügyre esküszik fel, hogy élete árán is védelmezője legyen” – hangsúlyozta. 

(Forrás és fotó: Honvédelem.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek