Ma 76 éve, hogy a nyilasok a Dunába lőtték Richter Gedeont

2020. December 30. / 10:13


Ma 76 éve, hogy a nyilasok a Dunába lőtték Richter Gedeont

A világhírű Richter Gedeon, az első magyar gyógyszergyár alapítója szabadalmaztatta az ugyancsak világhírű Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenító tablettát, és egyik készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban. Éppen ma hetvenhat éve, hogy magyar nyilasok meggyilkolták Budapesten. Emlékét és sorsát nem felejtjük.


A Heves megyei Ecséden 1872-ben született Richter Gedeon 1907-ben Kőbányán építtette föl az első magyarországi gyógyszergyárat, amelyet évtizedeken át vezérigazgatóként irányított. 

A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta pedig az első világháborúban kapott jelentős szerepet. Az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt. A második világháború elején a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett, 34 államban bizományi raktárt létesített.

1942-ben a zsidótörvények miatt Richter Gedeont megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. 

Feleségét és őt magát Raoul Wallenberg bújtatta több mint ezer más zsidóval együtt, de Richter Gedeon nem menekülhetett: 1944. december 30-án másokkal együtt nyilasok végezték ki, sok zsidó sorstársához hasonlóan őt is a Dunába lőtték. Hetvenkét éves volt. 

richter2.jpg

​​​​​​​​​A ma működő Richter Gedeon Nyrt. a​lapításának története egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a ma is a társaság tulajdonában lévő Sas Patikát, amelynek laboratóriumában nem csak saját cége, de az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette.

A társaság a második világháború után elvesztette nyugat-európai export piacait és leányvállalatait. Kelet felé nyitott és az ötvenes évek elejétől teljes erővel folytatta az eredeti gyógyszerek kutatását. Új profilként megjelent a polipeptid kutatás, valamint megkezdődött a különböző szteroid származékok eljárásainak kidolgozása is. 1948-ban államosították a gyárat, a neve 1951-től Kőbányai Gyógyszerárugyár lett. Legnagyobb sikerét a B12 vitamin saját eljáráson alapuló gyártása jelentette, és ezzel a készítményével a világpiacon is jelentős szerepet töltött be. A '60-as években a Szovjetunió vezető szállítója volt, a '70-es évektől pedig egyre nagyobb lett a nyugati export is.

Bogsch Erik vezetésével 1992-ben új menedzsment került a cég élére és az új stratégiának köszönhetően a társaság újra talpra tudott állni. Mára a Richter a régió meghatározó multinacionális gyógyszervállalatává fejlődött, miközben egyre nagyobb mértékben növeli piaci jelentőségét a Független Államok Közösségének tagországaiban, az Európai Unióban, Japánban, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Jelenleg a társaság több mint 40 országban van jelen, összesen 5 gyártóhellyel, 29 képviseleti irodával, valamint 38 kereskedelmi leány és nagykereskedelmi vállalattal. 

(Bővebb ismertető a cég honlapján ide kattintva olvasható.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek