Gyász: elhunyt Goldberger Ernő, a Beregszászi Zsidó Hitközség elnöke

2021. Április 04. / 20:59


Gyász: elhunyt Goldberger Ernő, a Beregszászi Zsidó Hitközség elnöke

Goldberger Ernő 1954. április 12-én született, Munkácson. Zápszonyban élt szüleivel és testvérével, Lászlóval. Szülei Holokauszt túlélők voltak, 1997-ben vándoroltak ki Izraelbe. Testvére László Izraelben él családjában 1990-től.

goldberger-ernő-1.jpg

1976. május 29-én kötött házasságot feleségével, Ilonával s Beregszászba költöztek. Egy gyermekük született, Lívia, s egy unokájuk van, Friderika.

A beregszászi vasgyár tervezési részlegén dolgozott, majd a vasöntödében volt osztályvezető, beszerző s raktáros, 2004-ben vonult nyugdíjba.

2000-től a Chesed Spira egyesület beregszászi járási kirendeltségének vezetője. 2001-től a beregszászi hitközség elnöke.

2021. március 31-én hunyt el, 2021. április 2-án vettünk búcsút tőle a Beregszászi Zrínyi utcai zsinagóga udvarán s Menahem Mendel rabbi temette a beregszászi zsidó temetőbe. Mély fájdalommal búcsúztatták a Kárpátaljai zsidó közösség képviselői Ungvárról, Munkácsról, Husztról, Nagyszőlősről, a Chesed Spira egyesület, a „Shalom Alapítvány” Civil Szervezet s a helyi beregszászi zsidó közösség.

Goldberger Ernő aktív részt vállalt a beregszászi Zrínyi utcai zsinagóga felújításában, a munkálatokat folyamatosan felügyelte, kontrollálta. Állandó jelenléte és munkássága kulcsfontosságú volt a közösség életében. Összefogta a helyi zsidó közösséget, irányította a hitéletet. A szombati minjent az ő vezetésével zajlott. Az ünnepeket méltóan ünnepelték meg.

Hiánya hatalmas veszteség a Beregszászi Zsidó Hitközségnek, s a Kárpátalja zsidóságának egyaránt. A helyi magyar anyanyelvű közösség kiemelkedő vezetője volt. Aki hozzá fordult, segítségével lehetőségéhez mérten támogatta.

Aktív részt vállalt a zsidó kultúra, vallás, hagyományok és történelem megismertetésében. A turisták, iskolás és diák csoportok megkeresésére szívesen beszélt a közösség múltjáról, jelenéről és szokásairól. Közreműködött a Kárpátaljai Zsidó Napok megszervezésében, több alkalommal is helyszínt biztosítva a kulturális rendezvénynek.

A „Shalom Alapítvány” Civil szervezet ez úton fejezi ki részvétét a gyászoló családnak s a beregszászi zsidó hitközségnek.

Emlékéből fakadjon áldás!

Vays Joseph, a „Shalom Alapítvány” Civil szervezet elnöke
Togyeriska Erika, a „Shalom Alapítvány” Civil szervezet igazgatója

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Első alkalommal beszélt egymással Biden és Netanjahu
Megemlékezések
Orvosok napja: Sok erőt a Szeretetkórház dolgozóinak!
Kultúra
A rabbik miért mondtak átkot egyes zsidókra Budán?

Kommentek