Ezen a napon született Levi Strauss, akinek a farmert köszönheti a világ

2020. Február 26. / 09:42


Ezen a napon született Levi Strauss, akinek a farmert köszönheti a világ

Egy bajorországi német zsidó családban Löb Strauß néven született 1829. február 26-án, és Levi Strauss néven lett világhírű: neki köszönhetjük a XX. századi nyugati kultúra ikonikus ruhadarabját, az apró szegecsekkel megerősített kék farmert. Nagyon fontos volt számára a zsidósága, Levi Strauss több zsidó jótékonysági szervezet és tanulmányi ösztöndíj alapításában vett részt, s élete végéig jótékonykodott a cödaka szellemében.


Az 1829-ben egy bajorországi településen, Buttenheimben született Löb Strauß egy hétgyermekes német zsidó család legkisebb gyermeke volt. 1846-ban édesapja, Hirsch Strauss tuberkulózisban meghalt, és a családfő halála a család megélhetését alapjaiban rendítette meg. Löb Strauß a testvéreivel a megélhetés reményében kivándorolt az Egyesült Államokba. 

LeviStrauss.jpgLevi Strauss

Először New Yorkban telepedett le, majd őt is megfertőzte az aranyláz, és a nyugati parta költözött: igaz, akkor még nem is sejtette, hogy az az „arany", amiből ő és a családja rövid idő alatt meséses meggazdagszik, nem sárga, hanem kék színű lesz. San Francisco városában 1853-ban Levi Strauss & Co. néven nyitott egy rövidáru-kereskedést, és 1872-ben mosolygott rá a szerencse egy bizonyos Jacob Davis nevű nevadai szabó képében. Jacob Davis ugyanis egy levélben arról értesítette az egyszerű rövidáru-kereskedőt, hogy a munkások által hordott, vitorlavászonból készített nadrágok élettartamát jelentősen megnöveli, ha a varráson kívül még fémszegecsekkel is megerősíti őket. 

Levi Strauss a levelet olvasván azonnal tudta, hogy aranyat talált. Jacob Davis és Levi Strauss közös céget alapított 1873. május 20-án, azaz voltaképpen ez a nap a ma is száz- és százmilliók által viselt kék farmer születésnapja.

levi.jpgA cég dolgozói egy XIX. századi képen

Levi Strauss nem csak a ruhaipari cégében volt érdekelt, ezen kívül irányított bankot, biztosítótársaságot és jó darabig ő vezette San Francisco gáz- és elektromos vállalatát is. Sokat költött jótékonykodásra és szegény diákok támogatására: összesen 28 ösztöndíjat alapított a University of California (Berkeley) egyetemen, s ezen ösztöndíjak mindegyike kivétel nélkül ma is működik. Levi Strauss támogatott kaliforniai zsidó szervezeteket is, az ő közreműködésével jött létre zsidó árvák megsegítésére a Pacific Hebrew Orphan Asylum and Home (menedékotthon), a Eureka Benevolent Society (zsidó jótékonysági egylet) és a The Hebrew Board of Relief (zsidó segélyalap).

Levi Strauss 1902. szeptember 26-án hunyt el 73 évesen. Mivel saját gyermeke nem volt, vagyonát négy unokaöccsére hagyta, s rendelkezett arról is, hogy hagyatékából különböző szervezetek támogatást kapjanak.

(Címlapkép: Congerdesign/Pixabay)

(Forrás: Levistrauss.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek