Ezen a napon ölhették meg Auschwitz első magyar kiskorú áldozatát

2020. Július 21. / 14:09


Ezen a napon ölhették meg Auschwitz első magyar kiskorú áldozatát

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai több ország számos börtönéből, fegyházából, internálótáborából, kisebb-nagyobb lágeréből Auschwitzba deportált transzportok egész sorát vizsgálták át, hogy kiderítsék: ki volt az első magyar zsidó gyermek, akit Auschwitz-ban megöltek? A kutatások szerint ő az 1942. július 21-én, 17 éves korában meggyilkolt Adler Éva lehetett. Emlékéből fakadjon áldás. 


– Ki volt Auschwitz első magyar gyermekáldozata? Hogy hívták, hány éves volt, hol született és honnan hurcolták el? Egyáltalán: ennyi idő elteltével lehetséges mindezt kideríteni? – ezekre a kérdésekre keresték a választ a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a Saul fia című Oscar-díjas film alkotóinak közös kezdeményezésére indult Saul Gyermekei Emlékprogram kutatói (a program honlapja ide kattintva elérhető).

Az eredményt még tavaly tették közzé, most azért közöljük, mert van az évfordulója az Auschwitzban 1942. július 21-én meggyilkolt Adler Éva halálának. A részletekről a zsidó múzeum mai Facebook-bejegyzésében olvashatunk

Adler Éva 1925. február 5-én született Budapesten. A következő néhány évet még biztosan a szülővárosában töltötte: öccse, Iván ugyanis 1928. december 26-án szintén Budapesten jött a világra. A család később Franciaországba költözött. 

Adlerékat 1942 július közepén a francia rendőrség hírhedt nyári razziája során tartóztatták le, a 13 152 zsidó személy elfogását eredményező akció kódneve Tavaszi Szél (Vent printanier) volt.  Adlerék a Drancyban felállított internálótáborba kerültek, innen 1942. július 19-én deportálták őket a 7-es számú transzporttal. 

Az 1942. július 18-án készült transzportlistán a nők között szerepel Éva és édesanyja (Adler Gisele). Nevük mellé valaki ismeretlen okból egy nagy X-et rajzolt ceruzával. A férfiak névsorában megtalálták az apát Miklóst (Adler Mickus néven). A kisebbik gyermek, Iván valamiért nem tartott velük. 

A 7. transzport 999 fővel két nappal később, július 21-én érkezett meg Auschwitzba. A szelekció során az SS-orvosok 375 embert azonnal a gázkamrába küldtek. Nem tudjuk biztosan, hogy Éva vagy szülei közöttük voltak-e. Mégis ez tűnik a legvalószínűbbnek: a háborút nem élték túl, nevük sem a precízen vezetett auschwitzi halottas könyvekben (Sterbe Bücher), sem pedig a más lágerekbe küldött foglyok listáin nem szerepel.  

Mint az említett és belinkelt honlapon Vági Zoltán írja: „a kutatás eredménye persze nem végleges. Adataink hiányosak és tudjuk, hogy bármikor újabb, 1942-ben Auschwitzba hurcolt magyar állampolgárokra bukkanhatunk (például Szlovákiából elhurcoltak között). Mégis, ma az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az első, Auschwitzban megölt magyar kiskorú áldozat az 1942. július 21-én, 17 éves korában elgázosított Adler Éva lehetett. Emlékéből fakadjon áldás". 

(Címlapkép: Alanbatt/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek