Elhunyt Kende János történész

2019. November 13. / 14:15


Elhunyt Kende János történész

Életének 82. évében elhunyt dr. Kende János történész. Fő kutatási területe a Szociáldemokrata Párt, a szociáldemokrata mozgalom története volt a XIX. század végén, a XX. század elején, ugyanakkor ismert kutatója volt az 1918-1919-es forradalmaknak is. Emlékéből fakadjon áldás!


Kende János 1936-ban született Budapesten, iskoláit is a fővárosban végezte. Az egyetemi diploma megszerzése után a Pest Megyei Levéltárban kezdett el dolgozni, majd a Párttörténeti Intézet, később a Politikatörténeti Intézet munkatársa lett. Fő kutatási területe a Szociáldemokrata Párt, a szociáldemokrata mozgalom története volt a XIX. század végén, a XX. század elején. Ugyanakkor ismert kutatója volt az 1918-1919-es forradalmaknak is.  Több önálló kötetet írt, mellette számos más kötetnek volt társszerzője, szerkesztője.  1994 és 1998 között az Országgyűlés elnökének volt a főtanácsadója. 

Az MSZP Országos Központjának az MTI sajtószolgálatához eljuttatott közleménye szerint Kende János műveltségét, olvasottságát, a fejében meglévő hatalmas ismeretanyagot mind a történész szakma, mind pedig a politikai közélet szereplői elismerték. 

Kende János hosszan tartó, súlyos betegség következtében, 83. születésnapja előtt öt nappal hunyt el szerettei körében. Felesége, öt gyermeke, tizenkét unokája és egy dédunokája gyászolja.

Forrás: MTI-OS  (Fotó: Magyar Narancs)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Egy mikve és öt zsinagóga: mesélő épületek Komáromban
Mazsihisz hírek
Augusztus 24-étől ismét látogatható az OR-ZSE Könyvtára
Mazsihisz hírek
Egy százalékos adófelajánlás: az élen a Mazsihisz!

Kommentek