95 éve született Paul Newman, a legférfiasabb zsidó világsztár

2020. Január 26. / 13:30


95 éve született Paul Newman, a legférfiasabb zsidó világsztár

Ha bárki elő merne még jönni Önöknek azzal a csacsisággal, hogy a zsidó pasik göthösek, beesett mellűek, félénkek, stréberek, elég, ha csak két szót felelnek neki egyszer és mindenkorra. Azt a két szót, hogy: Paul Newman.


Az első világháború után született (1925-ben) zsidók, a „baby-boomer”-generáció számára ő testesítette meg Ari Ben Kánaánként, az Exodus főszereplőjeként az új típusú zsidó hőst. A szülőktől hallott történetek után az Európában maradt rokonok kiirtásáról, a zsidó nép irtózatos szenvedéséről, a kiszolgáltatott, birkaként vágóhídra terelt áldozatokról, egyszer csak megjelent a kamaszlányok és fiúk szeme előtt a filmvásznon az egész világgal bátran szembeszálló, törhetetlen, acélkék szemű, cionista bálvány, hogy a Szentföld révébe kormányozza az Exodust és új hazát adjon a Holokauszt túlélőinek. Egy egész zsidó generáció húzhatta ki magát, szeretett bele egy életre Paul Newmanbe és vált Izrael szenvedélyes hívévé és támogatójává.A film készítői olyan zsidó színészt kerestek, akiről, úgymond, nem látszik, hogy zsidó és ehelyett teremtettek Newmanből egy új zsidó férfiideált. A romantikus kívülállót, a magányos lázadót, aki nem akar megfelelni immár senki igényeinek, mindig a maga útját járva küzd azért, amiben hisz és övé a világ: amilyen Butch Cassidy is volt a legendás western-filmben, amely, mint minden rendesebb western, a vadnyugat alkonyáról szól és az utolsó ellenállókról: Róla és Robert Redfordról, a Sundance-kölyökről. Newman maga is ilyen magányos romantikus volt, éppen mint a hősei. Csak az édesapja volt zsidó, de teljes szívvel zsidónak vallotta magát, méghozzá elsősorban azért, mert „az nagyobb kihívás”. Maradéktalanul megfelelt ennek a kihívásnak. 

Ohioban született kereskedő szülők gyermekeként, édesanyja még a történelmi Magyarországon született, szlovák család sarja volt, a papája pedig apai ágon magyar eredetű zsidó: egy Neumann. Szegről-végről hozzánk tartozik, többé-kevésbé őt is mi, egy multikulturális Magyarország népei, magyarok, szlovákok és zsidók adtuk a világnak. 

Már kisgyerekkorában sűrűn tüsténkedett a világot jelentő deszkákon, hét évesen fellépett egy Robin Hood-előadáson, de aztán ígéretesen induló karrierjét átmenetileg megszakította egy jelentősebb kellemetlenség: a második világháború. Pilótaként nem tudta szolgálni a hazáját, mert színvak volt, úgyhogy rádiósként dolgozott a Csendes-óceáni térségben. A Marlon Brandot és James Deant is felfedező Lee Strasberg színiiskolájában végzett és aztán jött a Broadway és nem sokkal később már jött a Macska a forró bádogtetőn a zsidóságba betért legnagyobb színésznők egyike, Liz Taylor mellett. Ezért kapta meg az első Oscar-jelölését: ötven évet átfogó pályája minden évtizedében kapott egyet. Úgyhogy felesleges is lenne tovább sorolni, minden felnövekvő generáció megtalálta a maga Paul Newman-filmjeit ez alatt a fél évszázad alatt, mindenkinek volt alkalma megszeretni a világgal dacoló, magányos hőst, akinek egy-egy filmben Robert Redford is besegít a végtelen túlerő ellen (a Butch Cassidy után a viccesen kemény A nagy balhában). Az Oscart aztán csak 1987-ben kapta meg A pénz színe című film profi, öreg billiárdosáért. 

Mivel végigdolgozta az életét, kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy volt valahonnan egy másik élete is. Ezt a családjával – akik ismerték, azt állítják, hogy a pletykák ellenére legendásan hűséges férje volt Joanne Woodward színésznőnek –, autóversenyzéssel – még 70-en felül is nyert versenyt és csak 80 körül hagyta abba – politikai aktivizmussal – Martin Luther King mellett tüntetettek a feketék jogegyenlőségéért, a vietnámi háború ellenfele, a melegjogok szószólója volt – és jótékonykodással töltötte.


Talán legfontosabb projektje a beteg gyermekek boldog, biztonságos gyermekkorának megteremtését célozta, ennek a nemzetközi programnak a magyar leágazása a Bátor Tábor, az izraeli verzióját pedig Chaim Topollal együtt csinálta meg Simon Peresz segítségével. A tábor megnyitását nem élte meg, de az öröm, amelyet okoz, az ő munkája is. 2008-ban hunyt el 83 éves korában.

Nem csak a legszebb, de a legjobb emberek egyike is volt a Földön.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek