100 éve hunyt el Goldziher Ignác – emléktáblája előtt tisztelegtek szülővárosában Székesfehérváron

2021. November 15. / 13:38


100 éve hunyt el Goldziher Ignác – emléktáblája előtt tisztelegtek szülővárosában Székesfehérváron

Emléktáblája előtt tisztelegtek a 100 éve elhunyt Goldziher Ignác emléke előtt vasárnap kora délelőtt. Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője megemlékező beszédében méltatta a neves orientalistát. Csordás Liila a székesfevérvár.hu oldal számolt be az eseményről. 

A Goldziher család ősei a 18. században Hamburgból jöttek Magyarországra, Goldziher apja Székesfehérváron volt kereskedő. Fia, aki már ötévesen könyveket olvasott, középiskolai tanulmányait magántanulóként a székesfehérvári cisztercitáknál kezdte, majd a budapesti református gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányait Budapesten, majd állami ösztöndíjjal Berlinben és Lipcsében végezte, ezután Leidenben és Bécsben tanulmányozott keleti kéziratokat. Huszonhárom évesen állami ösztöndíjjal Szíriában, Palesztinában és Egyiptomban folytatott kutatásokat, néhány hónapig az iszlám egyik legfontosabb tudományos központjának számító kairói al-Azhar mecsetben is tanult. Goldziher Ignác az MTA levelező, majd rendes tagja, a nyelv- és irodalomtörténeti osztály elnöke, illetve az Igazgatótanács tagja volt.

Fotók: Simon Erika / székesfehérvár.huFotók: Simon Erika / székesfehérvár.hu

Székesfehérvár országgyűlési képviselője megemlékező beszédében méltatta a neves orientalistát. „Büszkeséggel tölt el minket, hogy e kiemelkedő tehetségű személy Székesfehérváron látta meg a napvilágot, és a város polgárai is hozzásegítették őt ahhoz, hogy bejárhassa példamutató pályáját. A keleti világ Goldziher munkájából jól megismerhető. Életművét nem felejtjük, és bízom bene, hogy tudományos karrierje sok fehérvári fiatalnak szolgál példaképül.” – emelte ki Vargha Tamás.

Székesfehérvár híres szülöttének emlékét szülőházának falán emléktábla őrzi, amely előtt közösen helyezett el koszorút Vargha Tamás országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.  A márványból faragott táblát, amelyet Bory Jenő készített, a Goldziher Ignác Emlékbizottság állíttatta 1924-ben.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek