Zsidó történeti és kulturális kutatóintézetet hozott létre a Mazsihisz

2021. Június 07. / 16:28


Zsidó történeti és kulturális kutatóintézetet hozott létre a Mazsihisz

A Goldziher Ignácról elnevezett Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre. Az alapítók az intézet számára biztosítják a kutatói autonómiát.

A kutatóintézet célja a zsidó közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a hazai és nemzetközi tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

Az alapítók törekednek arra, hogy az Intézet kutatásaiból származó eredményeket az oktatás, a tudományos ismeretterjesztés területén saját intézményeik struktúráira támaszkodva átültessék a gyakorlatba.

Az Intézet alapműködéséhez szükséges forrást a Mazsihisz biztosítja, a további forrásokat az Intézet pályázati úton teremti elő.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet kuratóriumának tagjai: Balázs Gábor, Gábor György, Karády Viktor, Kovács Éva.

A kuratórium elnöke: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

Kutatók: Novák Attila, Konrád Miklós, Félix Anikó, aki egyben az Intézet operatív igazgatója is.

Az Intézetben már zajlik a kutatói munka, többek között egy, a holokauszttal kapcsolatos politikai diskurzust vizsgáló nemzetközi kutatásban is részt vesz az intézet, amelyet a Haifai Egyetem vezet.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános eseménye a Trianoni békeszerződés zsidóságra gyakorolt hatásait, következményeit fogja megvitatni egy onlie kerekasztal-beszélgetés keretében 2021. június 28-án, hétfőn délután 5 órakor: „Trianon és a zsidók” címmel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek