Zsidó Kulturális Fesztivál: zene, zene, zene, és még egy kis zene

2017. Augusztus 24. / 22:39


Zsidó Kulturális Fesztivál: zene, zene, zene, és még egy kis zene

Az idei jubileumi Zsidó Kulturális Fesztivál eseményeit bemutató sorozatunk harmadik etapjában zenét, zenét, zenét és táncot, végül – hogy biztosan ne maradjanak muzsika nélkül – még egy kis zenét ajánlunk a gazdag kínálatból.


zskf_logo_2017.jpg

A Dohány utcai zsinagógában szeptember 3-án este nyolc órától együtt lép színpadra a Budapest Klezmer Band zenekar és a Budapest Bár, amelyek már régóta nagy tisztelettel figyelik egymás munkáját, s most végre eljött az alkalom, hogy közösen is fellépjenek. A Budapest Klezmer Band virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenéit, sajátos kompozícióikban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek a cigányzenéből és a magyar népzenéből átvett elemekkel, míg a Budapest Bár az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, dzsesszes és pop-rock hangzásban értelmezi újra, ám a klezmer műfaja sem idegen számukra. A Dohány utcában jobbára „budapest báros” dalokat fognak külön muzsikálni, színpadra lép Behumi Dóri, Keleti András és Kiss Tibor, de lesznek más meglepetések is, szóval azt tanácsoljuk: ne hagyják ki.

bkb_fb.jpg

A Magyar Rádió Márványtermében szeptember 12-én este 7 órától, a nemzetközi hírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya hangversenyét hallgathatják meg. Az est folyamán felcsendülnek legújabb, Silenced című, a tekintélyes német zenekiadónál, a Deutsche Grammophon-nál megjelent lemezének részletei, a Holokauszt során fájdalmasan fiatalon, 37 évesen elpusztított Kuti Sándor zeneszerző egyes művei, valamint Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő kamarazenei kompozíciói. Korcsolán Orsolyán kívül közreműködnek az ország egyik legnevesebb és legkiválóbb kamarazenekarának, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak a szólamvezetői: Hargitai Géza, Kertész Ottó és Várnagy Mihály. Különlegesen szép este lesz, szóval megint csak azt tanácsoljuk: nem szabad kihagyni!

A Goldmark teremben szeptember 13-án este 7 órától, A lélek hangja címmel mutatkozik be egy különleges produkció, amely énekhangra, tánc-pantomimra és meditációra épül. A csapat tagjai Bauer Andrea énekes, M. Kecskés András táncos, Kéménczy Antal zongorista, Lajos Péter dobos, valamint az előadás színpadra állításában közreműködő Galgóczy Judit, a térkoncepció-rendezés vezetője, valamint a képekért felelős Csonka Zengő Anna. A koncert programja: Kelen Hugó: Recitativo; Osvaldo Golijov: Night of the flying horses (performance), How slow the wind (performance), Levante; Szergej Rahmanyinov: Vocalise, Op. 34. No. 14.; Donizetti-Serra: Díva dala; Lajos Péter: ütős improvizáció; Kéménczy Antal: Szefárd dal; Arvo Pärt: Silentium; Philip Glass: F-moll etűd, No. 6. Ha össze kellene foglalnunk egy szóban: kihagyhatatlan!

l__lekhangja_fbposzt.jpg

Mai utolsó ajánlatunk is fajsúlyos, komoly produkció: Sass Sylvia ária-és dalestjét híreljük Hauser Adrienne zongorakíséretével a Goldmark termében szeptember 14-én este 6 órától, Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szoprán operaénekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Hauser Adrienne zongoraművésznő műsorában fölcsendül Camille Saint Saëns: Sámson és Delila című művéből a Tavasz-, a Bosszú- és a Csók ária, míg a koncert második része Robert Schumann műveit tartalmazza. Meghallgathatjuk a nagy bécsi szerző három dalát Clara Schumann átiratában, fölhangzik a Fisz-moll szonáta első tétele, a Myrten, és a héber dalokból az Aus den hebräischen Gesängen, valamint Suleika dala, a Lied der Suleika. Az önök helyébe rohannánk jegyet venni, mert az élmény páratlan lesz.

sasssylvia_fbposzt.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek