Ronald S. Lauder: Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik

2015. Április 12. / 18:10


Ronald S. Lauder: Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik

MAZSIHISZ


Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik – fogalmazott Ronald S. Lauder, a Zsidó Világ Kongresszus elnöke vasárnap délután az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Élet menetén. Az alábbiakban az eseményen elhangzott beszédet közöljük.


lauder_beszed.jpg
Balogh Zoltán / MTI


Mint büszke zsidó állok itt ma Önök előtt! Büszke őseim örökségére, Büszke a népemre. Büszke mindarra, amit alkottunk. És büszke vagyok magyar származásomra is. De tudom, ha a nagyszüleim nem hagyták volna el Magyarországot, ha itt születtem volna meg 1944-ben, egyike lettem volna annak a többtízezer zsidó kisgyermeknek, akiket elgázosítottak Auschwitzban.

Ezért vagyunk ma itt. Ezért menetelünk ma együtt

Nem csak a 70 évvel ezelőtt történtek miatt. Hanem amiatt, ami ma történik itt. 70 évvel Hitler után, Auschwitz után és a nyilas keresztesek után Ismét célkeresztbe kerültek a zsidók.70 évvel később ugyanazokat a jeleket látjuk feltűnni, mint egykor.

Azért állok ma itt, hogy elmondjam Önöknek: senkinek, egyetlen politikai pártnak, egyetlen gazembernek sem az éj leple alatt.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy fenyegessen bennünket! Senki nem gyalázhatja meg a zsinagógáinkat, Senki nem emelhet kezet a gyermekeinkre. A Duna partján cipőkből álló emlékművet állítottak, örök emlékezetül azokra a zsidókra, akiket ott gyilkoltak meg.

Senkinek nincs joga beleköpni ezekbe a cipőkbe! Senkinek

Ebből a csodálatos városból hadd üzenjük meg az egész világnak: A magyar zsidó közösség él és jól van. És a magyar zsidó közösség nem megy sehová. Azért menetelünk itt ma, hogy ezzel is megmutassuk: Itt vagyunk!

Élünk! És itt is maradunk!


Az Élet Menete arra is emlékeztet bennünket, mi történik, ha a világ hallgat a bajban. A hallgatás az emberiség legsötétebb erőit engedi kiterebélyesedni! Mi, zsidók, a bőrünkön tanultuk meg a leckét.

Mi tudjuk, mi történik, ha a világ nem szólal meg! Túl nagy árat fizettünk ezért. Ez az oka annak, hogy soha többé nem hagyjuk szó nélkül, nem maradunk csendben, ha zsidók kerülnek a célkeresztbe.

És soha többé nem fogok hallgatni. Soha többé nem hagyjuk szó nélkül, ha keresztények kerülnek a célkeresztbe, ha bármilyen népcsoport kerül a gyűlölet középpontjába.

Én soha többé nem hallgathatok! Akkor sem, amikor valaki a Duna parti cipőkbe köp, és a magyar kormány nem ítéli el ezt a tettet.

Ennek olyan látszata van, mintha egyetértene vele. És amikor valaki feláll a magyar parlamentben és listázni gondolja a zsidó politikusokat, a kormány akkor sem hallgathat.

Amikor antiszemitizmusról van szó, a magyar kormány soha nem hallgathat. Néhányan hajlamosak elfelejteni micsoda nagyszerű szerepet játszottak a zsidók Magyarországon: A zsidó közösség részt vett ennek az országnak a naggyá tételében!

Ahol a zsidó közösség a társadalom, bármely társadalom része, az az ország virágzik! A zsidók Nobel díjakat nyernek el! A zsidók munkahelyeket teremtenek és betegségeket gyógyítanak.

A zsidók építenek, nem rombolnak!

Az antiszemiták, ők rombolnak! Pusztítanak. És nem alkotnak semmit! Nem kímélnek senkit. És ha a zsidókat arra kényszerítik, hogy tovább álljanak, akkor a sikerüket is elviszik magukkal!

A Jobbik úgy gondolja, ők azok, akik megvédik Magyarországot! Miközben a Jobbik árt Magyarországnak. A világ Magyarországon kívüli része úgy tekint a Jobbikra, mint egy szélsőséges pártra, mely gyűlöletet szít. A Jobbik fel sem fogja, micsoda kárt okoz Magyarország jövőjének.

Ma, amikor a világ Magyarországra tekint, nem a nagyszerű kultúráját látja, nem a gyönyörű városait. Nem a nagy és dicsőséges múltjára emlékezik.

Ma, amikor a világ idetekint, a Jobbikot látja. És amikor üzletemberek befektetnének Magyarországon, meglátják a Jobbikot és visszariadnak. A Jobbik árt Magyarországnak! Nem szabad hagyni, hogy egy Jobbik tönkre tegye Magyarországot.

Magyarország lakói ennél többet érdemelnek!

Erről a menetről többszáz hírcsatorna tudósít világszerte. A mai, gyors képek világában, az internet korában egy-egy hír egy pillanat alatt bejárja a földet. És amikor egy gyűlölet okozta incidens történik, bárki ellen. Az lesz a hír, amit az emberek Magyarországról látnak.

És mindaz a jó, amit a magyarok tettek például 1956-ban, vagy később a piacgazdaságra való törekvés, mindez azonnal feledésbe merül, háttérbe szorul.

Végül, el kell dönteni, meg kell határozni a képet, mit mutassanak magukról a magyarok a világnak!

Nézzenek körül. Itt, ma ezrek vannak itt: zsidók, keresztények, együtt menetelnek a gyűlölet ellen! Együtt menetelnek egy jobb jövőért! Ez az a kép, amelyet láttatni kell! Meg kell mutatni a világnak, hogy Magyarország előtt nagyszerű jövő áll.

Magyarország és a zsidó közösség sorsa összefonódik. Köszönöm, hogy kiállnak értünk. Szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyetlen választásunk. Összetartani, s kimondani: elég!

Elég volt az antiszemitizmusból, elég volt a gyűlöletből. Elég halottunk van, elég a rombolásból! Ma új szakaszt kezdhetünk, s elkezdhetünk együtt építkezni. Hadd mondjam ki itt most, valamennyiüknek: Köszönöm, hogy fellépnek az antiszemitizmus és a gyűlölet ellen.

Köszönöm, hogy kiállnak a zsidó emberek mellett. Köszönöm, hogy velünk emlékeznek! Magyarországot azon keresztények ezrei képviselik, akik ma is itt vannak és kiállnak a zsidó közösség mellett.

Ma az életet dicsérjük – nem a halált. Ez az Élet Menete! Együtt kell dolgoznunk, hogy a világot jobbá tegyük! Előre kell tekintenünk, nem hátra! De nem fogunk hallgatni!

Mi összetartozunk, nem hallgathatunk, veletek vagyok!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek