Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

2022. Augusztus 22. / 08:05


Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

„Pro Civitate díjjal tüntettük ki Neubart István órásmester urat, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség korábbi elnökét" – olvasható dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester hivatalos Facebook-oldalán. Neubart Istvánnak, aki csaknem tíz évig vezette a helyi zsidó hitközséget, szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

Neubart István székesfehérvári órásdinasztia negyedik generációjaként gyakorolja felmenői mesterségét. Dédapja 1875-ben nyitotta meg órásüzletét a belvárosban.Nagyapja tevékenységének a deportálási hullám vetett véget, mely 1944-ben városunkat is elérte. A jelenlegi Ady Endre utcai órásműhelyt édesapja alapította 1954-ben. Nemcsak a pályaválasztásban, de a zsidó hitélet megélésében és városi szervezésében is követte felmenői példáját" – írja Facebook-posztjában dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

Neubart1.jpgNeubart István átveszi a rangos elismerést a polgármestertől (Fotó: Dr. Cser-Palkovics András/Facebook)

A bejegyzés így zárul: Neubart István „közel tíz éven át állt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség élén. Elnöksége alatt elkészült a Holokauszt-emlékmű, megújult az izraelita temető kerítése és részben a Mártírok Emlékcsarnok is, valamint hivatásos kántorral gazdagodott a hitközség".

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek