Ötödik alkalommal folyósítják a JadbeJad – Kéz a kézben támogatását

2021. Február 28. / 12:04


Ötödik alkalommal folyósítják a JadbeJad – Kéz a kézben támogatását

A hagyomány és a mindennapi élet realitása is kötelezi a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközséget (BZSH), hogy számos civil szervezettel, alapítvánnyal és intézménnyel együttműködve támogassa rászoruló hittestvéreket és a zsidó szervezetek dolgozóit.  

Mindig szükség van folyamatos szociális munkára egy nagy közösség életében, most azonban kiváltképpen, mert a járvány miatt több száz család megélhetése ellehetetlenült. Számosan elvesztették az állásukat, jelentősen csökkent a jövedelmük, vagy az amúgy is billenékeny költségvetésük már nem győzi a járvány miatt megugrott, folyamatos inflációt.  Olyan kisgyermekes családok, egy-két személyes kisnyugdíjas háztartások, amelyek eddig szerényen, de viszonylag biztonságban éltek, tartalékjaikat felhasználták, és a létminimum alá kényszerültek.

Ebben a nehéz helyzetben saját programunk, a MAZSIHISZ-BZSH dolgozók krízistámogatása mellett újra a legendás hírű amerikai Joint, a JDC segít. A JDC támogatása működteti a JadbeJad – Kéz a kézben programot, amely februárban ötödik alkalommal 60 ezer dollár keretösszeget fordíthat 200, a járvány miatt súlyos anyagi gondokkal küzdő család támogatására: háztartásonként újra 90 000 forintot folyósít két egyenlő részletben, két hónap alatt.

Az ötödik pályázatra 310 család jelentkezett. Jóváhagyó Testületünk, amely zsidó vallási és civil szervezetek képviselőiből áll, közülük 200 családot vehetett be tagként a JadbeJad programba. E hét elején zajlott le az a testületi ülés, amelyen anonimizált lista alapján születettek meg a döntések. Ismét a JÁHÁD, a Mazsihisz Zsidó Közösségi Szolgálata végezte a szakmai és kommunikációs háttérmunkát, egy adminisztratív feladatokat ellátó kolléga segítségével.  A támogatások utalását a MAZSIHISZ-BZSH Pénzügyi Osztálya folyamatosan végzi.

A tagok kiválasztásának szempontját a JDC megadta: a program ismét azokat támogatta, akik a járvány és a megelőző korlátozások miatt anyagi válságba kerültek. Közülük az első csoportban a gyermeket nevelő zsidó családok, a másodikban az egy-két fős, súlyos anyagi gondokkal küzdő háztartások, a harmadikban pedig a zsidó vallási- vagy civil szervezetek, intézmények állásukat vesztett, fizetés nélküli szabadságra kényszerült, vagy lecsökkent jövedelmű dolgozói tartoztak.  Mindhárom csoportban előnyt élveztek a zsidó vallási és civil éltben tevékenyen részt vállaló családok.

A program munkájából az egész közösség kivette a részét. 

A MAZSIHSZ - BZSH hitközségei és taghitközségei, a zsidó szervezetek, intézmények, társegyházak és a civil szervezetek vezetői kollégáik között megosztották a támogatás hírét, körültekintő ajánlóleveleik a Jóváhagyó Testület döntéseinek megbízható támpontjai voltak. Számítunk rájuk, a JadbeJad várható folytatásában is. Közreműködésükkel a program tagjait – a JDC feltételei mellett – továbbra is a leginkább rászorulók köréből választhatja ki a Testület.

Bővülő szolgáltatásainkkal törekszünk hittestvéreink és munkatársaink általános megélhetési gondjainak enyhítésére, és a váratlanul bekövetkező nehéz helyzetekben is mellettük állunk.  A zsidó közösség szociális hálója, noha még messze nem zár szorosan, egyre sűrűbb. Vallási és civil szervezetink mind azt vallják, hogy a nagy kihívásnak csak együttműködve felehetünk meg. Bízunk benne, hogy továbbra is részt vállalnak munkánkban, és felhívják a látókörükbe kerülő bajbajutottak figyelmét segítő szolgálatainkra.

„Ha én nem magamért, kicsoda értem?” Tanítónk, Hillél szellemében kérjük a fenyegetett helyzetbe jutott családokat, hogy bátran jelentkezzenek a MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata programjaira. Felhívjuk nehéz helyzetben lévő hittestvéreinket, hogy forduljanak bizalommal a MAZSIHISZ-BZSH Szociális Osztályához. Legyenek tagjai támogató programjainknak a saját érdekükben, és ezáltal a magyarországi zsidó közösség biztonsága érdekében is.

Jelentkezési lehetőségek:

BZSH Szociális Osztály / telefonszám: (06 1) 413-5571; e-mail: szocialis@bzsh.hu
MAZSIHISZ Krízis Program / telefonszám: (36 30) 541-8771
JadbeJad (csak kiírt támogatás esetén) / telefonszám: (06 30) 753 3910; e-mail: jadbejad@mazsihisz.hu
Jaffe Családsegítő Program / telefonszám: (06 1) 599 9190; e-mail: jaffejfs@mazs.hu

A JadbeJad program csapata  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek