„Okosklinikai” eszközök holokauszttúlélőknek a Heim Pál Magyarország Alapítványtól

2021. December 20. / 18:26


„Okosklinikai” eszközök holokauszttúlélőknek a Heim Pál Magyarország Alapítványtól

A Mazsihisz Szeretetkórháza és a MAZS Alapítvány számára a Heim Pál Magyarország Alapítvány olyan digitális egészségügyi eszközöket adományozott, amelyek révén a holokauszttúlélők vérnyomás-, véroxigén- és vércukorszint adatait az orvosok távolról is nyomon követhetik. A bluetooth kapcsolattal működő eszközöket az  Okosklinika nevű informatikai platform kezeli.


– Ha valaki jó helyre és jó célokra adakozik, akkor ő maga is az adomány részese lesz, s boldogabbá válik az élete – mondotta Heim Pál, aki a világhírű dédapja nevét viselő Heim Pál Magyarország Alapítvány stratégiai igazgatójaként mondott beszédet abból az alkalomból, hogy az általa vezetett szervezet a közelmúltban okoseszközöket és telemedicina megoldásokat adományozott a Mazsihisz Szeretetkórházának és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványnak (MAZS). 

(Képgaléria: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

A bluetooth kapcsolattal rendelkező digitális egészségügyi okoseszközök, valamint az adomány részét képező informatikai platform, az Okosklinika lehetővé teszi a holokauszttúlélők, az ápolásra és sok esetben speciális gyógykezelésre szoruló idős emberek egészségügyi állapotának folyamatos  megfigyelését a szakemberek számára. 

Az eszközök segítségével távolról ellenőrizhetők az emberek vérnyomás-, véroxigén-, vércukorszint adatai, és az adatok tükrében szükség esetén gyorsan lehet pontosítani a terápián. Az adomány javítja tehát a terápiás munka hatékonyságát, pontosabbá teheti a diagnózis felállítását, növeli az egészségbiztonságot, és hozzájárul a költséghatékonyabb működéshez is. 

A rendszer a digitális egészségügyi eszközök adatait egységes formában gyűjti és rendszerezi, az adatokról grafikonokat is készít a könnyebb áttekinthetőség érdekében. A beépített automatikus riasztási funkciók mellett a rendszer lehetőség ad az adatok közötti szűrésre és a különböző folyamatok nyomonkövetésére. Az informatikai stabilitás és adatbiztonság érdekében a Heim Pál Magyarország Alapítvány bevonta a fejlesztésbe az informatikai területen több évtizedes tapasztalattal rendelkező E-Group Zrt.-t is.

Az eszközök a Szeretetkórház és a MAZS Alapítvány tulajdonába kerülnek, az adományozók a szoftver informatikai technológiáját egy klinikai stúdium 3 hónapos időtartamára biztosítják a szervezeteknek. A Heim Pál Magyarország Alapítvány azt szeretné, hogy az adományozott eszközök és az azokból kinyert adatok hosszú távon szolgálnák a betegek érdekeit, ezért kezdeményezi, hogy a Szeretetkórház vezetőivel egyeztetve vizsgálják meg a hosszú távú finanszírozás lehetőségét. 

Heim Pál, az alapítvány stratégiai igazgatója az adományátadás kapcsán elmondta: a társadalmi felemelkedés kulcsa az egymás iránt érzett tisztelet és önzetlen szeretet, etért szükséges azoknak a közösségeknek az összefogása, amelyek számára kiemelt cél a társadalmi felelősségvállalás, a gyógyító munka és az emberközpontú szemlélet. Hozzátette: a Mazsihisz Szeretetkórháza, a MAZS Alapítvány és a Heim Pál Magyarország Alapítvány együttműködésével az egészségügy nemcsak technológiai értelemben állhat új korszak hajnalán, hanem emberi minőségében is.  

NÉVJEGY

Heim Pál dédunokája 2011-ben alapította meg a Mesekórház Programot, majd 2012-2016 között a Heim Pál Gyermekkórház jószolgálati nagyköveteként dolgozott a legnagyobb hazai gyermekkórház pályázati forrásokból megvalósított fejlesztésén. 

Heim Pál 2013-ban lett a dédapja nevét viselő Heim Pál Magyarország Alapítvány stratégiai igazgatója és tiszteletbeli elnöke. 2014-ben társalapítóként vett részt a Magyar Elektromobilitás Szövetség létrehozásában. 2019-től az önfenntartó és energiafüggetlen életvitel népszerűsítésében vállal szerepet.

A rangos Heim Pál díjat 1997-ben és 2014-ben is kiérdemelte: először a Heim Pál Gyermekkórházért végzett tevékenységéért, majd a magyar gyermekegészségügy fejlesztéséért végzett, több évtizedes munkájáért és a Mesekórház Program létrehozásáért. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek