Nagyváradi festők képeiből nyílik tárlat Budapesten

2011. Február 12. / 21:00


Nagyváradi festők képeiből nyílik tárlat Budapesten

Forrás: Erdély ma


A budapesti Holokauszt Emlékközpont néhány reprezentánsa látogatott Váradra, a Zsidó Hitközséghez szerda délután. Javában szervezik azt a márciusban nyíló kiállítást, amely néhány olyan jelentős festőművészt mutat be, akik a két világháború között Nagyváradon alkottak.A vendégeket Seidler András, a váradi Zsidó Kulturális Központ vezetője fogadta. Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója elmondta: Száműzött művészet elnevezésű programsorozatuk révén olyan életpályákat, alkotásokat szeretnének visszaemelni a magyar közgondolkodásba, művészet- és tudománytörténetbe, melyek az elmúlt évszázadban különböző okokból feledésbe merültek. Első, Késői hazatérés című kiállításukon, 2010-ben Nyugat-Európában élt képzőművészeket mutattak be, ezt követően Magyarok Hollywoodban elnevezéssel a filmvilág magyar származású nagyjait idézték föl.

Nagyvárad két világháború közötti képzőművészeti életének bemutatásával különleges kulturális örökséget szeretnének közkinccsé tenni, hiszen a Körös-parti Athén Ady Endre és Juhász Gyula városa is. Gazdag és pezsgő művészeti élet jellemezte az elmúlt századfordulót és az azt követő időszakot. Festőiskolák nyitották meg kapuikat; a Sonnenfeld család nyomdájában váradi grafikusok kezei közül albumok, könyvek sora került ki. A március 9-én 15 órakor a budapesti Holokauszt Emlékközpontban nyíló, „Éhe a szépnek...” című képzőművészeti tárlaton öt olyan festőművész – Barát Mór, Kara (Krón) Mihály, Leon Alex, Mund Hugó és Tibor Ernő – emlékét idézik föl, akik a két világégés között a Pece-parti Párizsban alkottak.

Harsányi László hangsúlyozta: a holokauszt nemcsak emberáldozatot jelent. Tudományos, művészeti alkotások tűntek el, vesztek el, semmisültek meg. Jó néhány művész elmenekült a zsidótörvények, a nélkülözés, a háború miatt, s életművük szétszóródott, alkotásaik nem lettek a magyar kultúrtörténet részei. Váradon is igazi értékek jöttek létre, ezért elkezdtek kutatni, léteznek-e a képek. A kiállítás arra is lehetőséget teremt, hogy megidézzék a két világháború közötti Várad hangulatát, bemutassák az itteni zsidóság életét tárgyak, képek, dokumentumok révén.

Basics Beatrix művészettörténész, a tárlat kurátora közölte: körülbelül hatvan képet sikerült már összeszedniük. A váradi Indig Pál műgyűjtő is rendelkezésükre bocsátott néhány műtárgyat. Magángyűjtőkkel, múzeumok, különféle kulturális intézetek vezetőivel még mindig tárgyalnak. A kurátor hozzáfűzte: nehéz, ám izgalmas a gyűjtési munka. Széleskörű összefogásra van szükség. Arról is szó esett, hogy akinek a birtokában van valamilyen alkotás az említett művészektől, szívesen kiállítanák azokat a műveket is. Aki kölcsön tudná adni a tulajdonában lévő képeket, dokumentumokat, a 0036-1-455-33-20-as telefonszámon és a harsanyi.laszlo@hdke.hu email címen érdeklődhet, jelentkezhet. Szívesen vennék az ilyen jellegű hozzájárulásokat. Harsányi László megjegyezte: a kiállítás a képek értékét jelentősen megemeli. Természetesen egy szép kivitelezésű katalógust is megjelentetnek. A tárlat június közepéig lesz látogatható.

Az emlékközpont ügyvezető igazgatója arról is szólt: feladatukul tűzték ki, hogy a holokauszt minden magyar áldozatának nevét összegyűjtsék, így a nagyváradiakét is. Ebben kérték a Zsidó Hitközség segítségét. Értékes forrásanyag számukra Mózes Teréz Váradi zsidók című műve. A probléma csak az, hogy az áldozatok neveinek lajstroma csak a román nyelvű tanulmányban szerepel. A listán szereplő neveket kell majd ellenőrizni, lefordítani.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek