Mazsihisz online közgyűlés: ismét Frölich Róbert az országos főrabbi

2021. Május 30. / 15:50


Mazsihisz online közgyűlés: ismét Frölich Róbert az országos főrabbi

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlése megvitatta és elfogadta Heisler András elnöki beszámolóját, elfogadta a tavalyi zárszámadást, továbbá tudomásul vette dr. Frölich Róbert országos főrabbivá választását. Az online összejövetelen éles vita robbant ki a Mazsihisz egyes rabbijainak a konkurensnek tartott Zsima Egyesületben való részvételéről.


Az online közgyűlés Szerdócz Ervin főrabbi nyitóimájával kezdődött, a résztvevők megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt hittestvéreinkről, majd Heisler András, a Mazsihisz elnöke adott tájékoztatást az elmúlt hónapok főbb történéseiről, fejleményeiről. 

Az elnök a beszámolójában az eredmények között kitért az online hitélet megteremtésére, a Szeretetkórháznak a járvány alatt tanúsított, kimagasló munkájára, a Rumbach zsinagóga felújítására, a progresszívek befogadására, a Szövetségnek a vírus elleni küzdelmére, valamint a zsidó közösséget átfogó szociális háló (MAZS, Jahad, Jadbejad) kialakítására. 

„A bizonytalanság megöli a lelkeket” címszó alatt Heisler András beszélt a negatívumokról is, mint mondta, a Szövetséget megviselte a Mazsihisz hiteltelenítése, az elnök gyalázása, a munkatársak megfélemlítése, újabban pedig az örökjáradék ügy kapcsán a Mazsihisz és a magyar állam ellen beadott kereset egy jeruzsálemi bét din elé. Ennek kapcsán közölte: számos hazai és nemzetközi zsidó szervezet áll ki a Mazsihisz mellett, ami nagyon fontos visszajelzés a Szövetség felé. 

A Mazsihisszel perben álló Róna Tamás által elnökölt Zsima Egyesületről szólva azt mondta: a Mazsihisz vezetőség úgy ítéli meg, hogy a szervezet káros a Mazsihiszre nézve, hiszen az a Mazsihisz és a neológia megosztására törekszik. Ennek kapcsán fölelevenítette: a Mazsihisz vezetősége a Szövetség alkalmazásában már nem álló Róna Tamás rabbitestületi elnöki pozícióját illegitimnek tekinti, az pedig sajnálatos tény, hogy az elmúlt időszakban a  rabbitestület szétesett. Az elnök azt kérte, hogy a rabbik teremtsenek egységet, hiszen a járvány által megviselt közösségnek összefogásra, egységre, közös programokra van szüksége. Szerinte jogos elvárás, hogy a Mazsihisz rabbijai ne egy másik, konkurens szervezeten, hanem a Mazsihiszen belül tevékenykedjenek a közösségért. 

A Zsima kapcsán Schönberger András fejtette ki ellenvéleményét az elnökkel szemben: a pécsi főrabbi szerint rendben lévő dolog, hogy a Mazsihisz egyes rabbijai – így például ő maga – részt vesz a Zsima munkájában, elvégre szerinte mindenkinek alapjoga, hogy bekapcsolódhasson különböző egyesületek tevékenységébe. Schönberger azt mondta: a Zsima nem akarja szétverni a Mazsihiszt, nem az a feladata és hogy ő nem köteles napi hét napban a Mazsihisznek dolgozni. Heisler nem értett vele egyet, az elnök szerint ugyanis a Mazsihisz rabbijainak a Mazsihisz közösségeit kell szolgálniuk.

Heisler András beszélt a Mazsihisz és a kormányzat kapcsolatáról is, amelyről azt mondta: vannak folyamatos projektek (ilyen a Rumbach  zsinagóga vagy a Szeretetkórház fejlesztése), s ezen projektek során gördülékeny az együttműködés. Ezeken túlmenően azonban szerinte a kormány csak a kötelező kapcsolatot tartja a Mazsihisszel, a Szövetséget megítélése szerint ma a kormányzat negligálja.

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke rákérdezett, hogy ennek a negligálásnak mi az oka, s van-e ebben az elnöknek személyes felelőssége, mire Heisler András azt válaszolta: ez két okra vezethető vissza, egyrészt arra, hogy a Mazsihisz szókimondó függetlensége többet ér, mint a pénz, márpedig a Szövetség akkor is elmondja a véleményét, ha az a hatalomnak nem szimpatikus; másrészt a belső széthúzás és viszálykeltés is a lehetséges magyarázatok között van, kívülről ugyanis azt érzékelhetik, hogy az ilyen széthúzással küszködő szervezettel mindent meg lehet csinálni. Ebben szerinte neki és másoknak is van felelősségük.

Az elnök a jövő főbb feladatai között említette többek között a belső béke helyreállítását, a vallási és oktatási munka megerősítését, az intézmények fejlesztését vagy a kormányzattal való kapcsolat rendezését – igaz, szerinte ez utóbbi a jövőre esedékes választás közeledtével nem lesz könnyű.

Az elnök beszámolója után Deutsch László főrabbi kért szót, aki hozzászólásában helytelenítette, hogy a Mazsihisz világi és a vallási vezetésének álláspontja több kérdésben nem közeledett egymás, majd sürgette a párbeszédet az említett Róna Tamással is. Heisler András válaszában azt mondta: ő maga is híve a kompromisszumnak és az együttműködésnek, de ami Rónát illeti, vele a Mazsihisz vezetőségéből 12-en nem akarnak együtt dolgozni. 

A közgyűlésen fontos téma volt a rabbitestület kérdése, ennek kapcsán dr. Frölich Róbert, a Dohány zsinagóga rabbija azt mondta: visszautasítja a rabbitestületet ért kritikákat, s szerinte a rabbik személy szerinti munkáját nem szabadna összetéveszteni a rabbitestület tevékenységével, hiszen más a dolga egy rabbinak és megint más a rabbitestületnek. 

A közgyűlés elfogadta az írásban előterjesztett 2020-as zárszámadási dokumentációt, s azzal együtt a Szeretetkórház és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem eredménybeszámolóját a 2020-as évre. 

A testület döntött arról is, hogy tudomásul veszi dr. Frölich Róbert megválasztását az országos főrabbi tisztségére. A főrabbi a közgyűlés során kiemelte: az ellentétek feloldását szükségesnek tartja, de a teljes egység összekovácsolásához ő maga egyedül nem elég, ahhoz kell a többi rabbi és a világi vezetés is. 

A közgyűlés Markovics Zsolt miskolci főrabbi záróimájával ért véget.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke gratulált az új országos főrabbinak, és hozzátette: „Volt három olyan évünk, amikor én elnök voltam, ő pedig országos főrabbi volt, és ebben az időszakban is harmonikusan tudtunk dolgozni, abban reménykedem, hogy a ciklusomból fennmaradó következő két esztendőben is folytatjuk ezt a gyakorlatot. Azt várom dr. Frölich Róbert főrabbitól, hogy segít békét és nyugalmat teremteni a közösségen belül."

Dr. Frölich Róbert főrabbi 1993 óta a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője. Ezt megelőzően három budapesti körzetben – a Dózsa György úti zsinagógában, az újpesti zsinagógában és a Páva utcai zsinagógában - látott el rabbinikus tevékenységet. 1994 és 2012 között a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezető rabbija volt, 1995 és 2012 között dandártábornoki rendfokozatban szolgált. Dr. Frölich Róbert volt már korábban országos főrabbi, 2015 és 2018 között, megbízatásáról 2018. április 11-én mondott le. 

Címlapképünk illusztráció

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Megvan Izrael második olimpiai győzelme!
2021. Augusztus 07. / 21:00

Megvan Izrael második olimpiai győzelme!

Élet + forma
Nem házasodhat Izraelben az olimpiai aranyérmes
Hírek, lapszemle
Vilmos Sándor király felavatta Hollandia első holokauszt-emlékművét

Kommentek