Mazsihisz elnök: Felháborítónak és visszataszítónak tartjuk Szergej Lavrov kijelentését

2022. Május 05. / 19:09


Mazsihisz elnök: Felháborítónak és visszataszítónak tartjuk Szergej Lavrov kijelentését

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szerdán levélben fordult Oroszország budapesti nagykövetéhez Szergej Lavrov kijelentései kapcsán. A Mazsihisz elnöke azt írta Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek: „Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt.”

Az alábbiakban a levél tejes tartalmát közöljük:

"Tisztelt Nagykövet úr!

Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt.

Ezeket az állításokat a teljes magyar zsidó közösség nevében felháborítónak és visszataszítónak tartjuk – összhangban és egyetértve a World Jewish Congress-WJC (Zsidó Világszövetség), valamint az European Jewish Congress- EJC (Európai Zsidó Kongresszus) e tárgyban kiadott nyilatkozataival.

A náci vezető állítólagos zsidósága – amely minden alapot nélkülöz – az interneten terjedő legrosszabb összeesküvés-elméletek egyike. Ilyen állítást tenni a holokausztban elpusztított 6 millió áldozat, után méltatlan és meggyalázza mártírjaink emlékét.

Nagykövet úr!

A Mazsihisz méltón ápolja a gettót felszabadító és a nyilas rémuralmat felszámoló szovjet katonák hősiességét. Soha nem felejtjük el, hogy a magyarországi zsidóság nekik köszönheti szabadságát és túlélését.

A hősiességük iránt érzett hála mellett ugyanakkor nem hunyhatunk szemet az orosz külügyminiszter felháborító szavai felett, amellyel az indokolatlan háborút igyekszik magyarázni.

Tisztelettel kérem Nagykövet urat, hogy tolmácsolja Lavrov külügyminiszter felé felháborodásunkat. Magam és a magyar zsidóság nevében bízom abban, hogy levelünk megértésre talál."

Budapest,2022. május 4.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy olasz tévének nyilatkozva azt mondta, hogy azt mondta: az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”. A kijelentésén Izrael és az oroszországi főrabbi is felháborodott.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek