Mai születésnapos: a világ leghíresebb számítógépének holokauszt-túlélő kifejlesztője

2017. December 13. / 22:28


Mai születésnapos: a világ leghíresebb számítógépének holokauszt-túlélő kifejlesztője

Jack Tramiel a Lodz-i gettóból került Auschwitzba, onnan Amerikába és az ő cége fejlesztette ki a ’80-as évek és minden idők legnépszerűbb személyi számítógépét, a Commodore 64-et. A ’80-as évek sztárját.


Hányas vagy? Ha 30-as, 40-es, esetleg ötvenes és a ’80-as években voltál huszon vagy tizenéves, esetleg kisgyerek, akkor a Te felnövésed is meghatározta a ’80-as évek vágyott álomgépe, a Commodore 64. A számítógépes játékok aranykora volt és a basic számítógép-nyelv tanulásáé. Két-három magyar korosztály is imádta, de valószínűleg nem jutott senkinek az eszébe, máig, hogy még ezt is egy zsidó embernek köszönhetjük, egy holokauszt-túlélőnek történetesen. A világ legnagyobb mennyiségben eladott személyi számítógépét, amely ma már, persze, nem több, mint technikatörténeti érdekesség, távoli múlt, poénkodó nosztalgia. Egy 30 évvel ezelőtti számítógéptípus az informatika őstörténetéhez tartozik, a 30-asok, 40-esek, 50-esek pedig az őskor tanúi csak, mint a ’19-es vöröskatonák a létező szocializmusban.

Jack Tramiel egyetlen gyerek volt, kamaszfiúként került Auschwitzba, édesapja nem élte túl a holokausztot. Már 18 évesen megházasodott egy másik túlélővel és Amerikába mentek. A fiú szívós, agresszív üzletemberré vált, főleg az árversenyben szeretett és tudott nyerni, mindig az ő terméke volt a megbízhatóak közül a legolcsóbb. Nem volt techguru, kopaszodó zsidóember volt csak rendkívüli üzleti érzékkel és szóltak neki, hogy a számítógépé a jövő, ő meg elhitte. Figyelt és megérezte ezt a jövőt, neki dolgozott az, aki a Commoder 64-et végül összerakta és a viszonylag olcsó, egyre olcsóbb, mindenki által beszerezhető C-64 lett a ’80-as évek személyi számítógépe az akkor még hatalmasnak számító 64 kilobájt memóriával.

A Commodore rég kiment már a divatból, de azelőtt annyira mindennapos volt, hogy sosem felejtjük el, ahogy számos más utódát már régen elfelejtettük azóta. Annyira semmi nem lesz menő, mint a maga idejében a Commodore 64, a C-64 volt. Valóban nem népszerű annyira azóta sem semmi.

Jack Tramiel, a lengyel zsidó, akinek a Commodore 64-et köszönhetjük, 1996-ban visszavonult, már előtte is eljárt iskolákba mesélni arról, mi történt vele az 1940-es években Lengyelországban. Egy életnyi páratlan, minden elképzelést felülmúló siker sem tette halványabbá Auschwitz emlékét. Ő volt a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum egyik legnagyvonalúbb támogatója. Mert az édesapja nem lehetett tanúja a sikerének.

A Commodore-64, ez a szívmelengető technikatörténeti emlék sem lett volna, maga a ’80-as évek, Jack Tremiel, egy holokausztttúlélő zsidó üzletember nélkül.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Merényletre készültek egy német zsinagóga ellen

Kommentek