Lág Báómer, örömünnep és tábortűz a 33. napon

2010. Április 30. / 16:40


Lág Báómer, örömünnep és tábortűz a 33. napon

Halmos László írása alapján / Izraeli Hírlevél

Május elsején este, a szombatnap kimenetelével megkezdődik a tavaszi ünnepkör következő jeles napja, Lág Báómer örömünnepe.


Mi is a Lág Báómer?

Az Ómer jelentése: gabonakéve.
És számláljátok a napokat az ünnep (Pészách) másnapjától, attól a naptól, amelyen elhozzátok a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet.” (Mózes III. könyve, 23 fejezet, 15 vers)

A hetedik hét eltelte utáni, ötvenedik nap Sávuot („Hetek”) ünnepe.A Pészáchtól számított 33. napról való megemlékezés újabb keletű. A napot a 33-as szám héber betűjelzése, a Lámed-Gimel alapján Lág Báómernak nevezik. Lág Báómer – az Ómer számlálás 33. napja.

Miről nevezetes ez a nap?

A közel 1900 évvel ezelőtt élt Akiba rabbinak a Talmud szerint 24,000 tanítványa volt. Éppen az Ómer számlálás alatt, vagyis a Pészách és a Sávuot közötti időszakban járvány tört ki közöttük, amely ezrek halálát okozta. A járvány az Ómer számlálás 33. napján megszűnt. Ezért a hagyományőrző zsidók az Ómer számlálás hét hetében nem rendeznek esküvőket, még csak nem is borotválkoznak – kivéve ezt a harmincharmadik napot. Ez viszont örömünnep.

Lág Báómer az idén szombat estétől vasárnap estéig tart

A hagyomány szerint Akiba rabbi tanítványa, a római megszállók elől a Gálil hegyeiben bújkáló Bár Jocháj rabbi ezen a napon fedte fel tanítványai előtt a Kábbálá, az ősi tudás titkait. Neki tulajdonítják a zsidó ezotérika alapvetésének számító „Zohár” (Ragyogás) misztikus irat szerzőségét.

Bár Jocháj rabbi az ősi iratok szerint fiával 12 éven át egy barlangban rejtőzött. Ez idő alatt írta meg a rejtett tudással foglalkozó művét. Amikor tudomására jutott, hogy a rá kirótt halálos ítélet már nem érvényes, előjött rejtekéből, mi több, egyenesen Rómába hajózott. Magától Hadrianus császártól kérte a zsidó vallás parancsait, így a körülmetélést tiltó korábbi törvények eltörlését. Küldetése sikerrel járt.

Az ünnepség leglátványosabb aktusára Lág Báómer előestéjén kerül sor, amikor a zsidó közösségek az egész világon tábortüzeket gyújtanak.

Közösségi Lag Ba Omer a Kiscelli Múzeum kertjében

Május 2. vasárnap, 18:00 órától
Közösségi Lag Ba Omer, tábortüzes piknik és örömzene a Kiscelli Múzeum kertjében Verő Tamás rabbival (Frankel Leó út)
Pontos cím: Budapest III. ker., Kiscelli utca 108.

(További információ és jelentkezés Bartha Anitánál / Kidma Egyesület a kidma.hungary@gmail.com email címen, részvételi díj 600 Ft.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek