Közös ima egy debreceni lakásban

2020. Május 26. / 20:40


Közös ima egy debreceni lakásban

Május 25-én hétfőn reggel tizenkét debreceni és egy jelenleg Svédországban dolgozó, de nagyváradi zsidó tekerte bal karjára az imaszíjat, tette homlokára a tfillint és mondta reggeli imáját.

Nem lenne ez különös, ha a természetes hétköznapokat élnénk, de ebben a koronavírusos időszakban, amikor a zsinagógák ajtói zárva tartanak, szívet melengető volt látni, ezt az egyáltalán nem dühös 12 embert.

A civis városban ezt a különleges élő Istentiszteletet egy magánember saját lakásán szervezte meg. Fohn György – mert ő volt a kitaláló és megvalósító – lakásának egyik helyiségét rendezte be imateremmé.

A szabályokat és a másfél méteres távolságot betartva recitálták a zsoltárokat. Előimádkozó és kántor az a Gervai Lajos volt, aki egyébként szombatonként és ünnepi alkalmakkor Nyíregyházán látja el feladatát, a Tóra olvasását - mert az is volt - szintén ő végezte.

Az imádkozás után Fohn kóser kiddussal és szintén kóser pálinkával köszönte meg a részvételt. Arra a kérdésünkre, lesz-e folytatása a "magán zsinagógának", a szervező természetesen igennel válaszolt.

W. Gy.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Egy munkaszolgálatos század lemészárlása Kiskunhalason
Zsidó világ
Zsblog: a zsidók és a tetoválás
2020. Augusztus 12. / 17:45

Zsblog: a zsidók és a tetoválás

Kommentek