Dr. Grósz Andor az FTC elnökénél

2023. Október 02. / 16:12


Dr. Grósz Andor az FTC elnökénél

Kubatov Gáborral, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnökével folytatott megbeszélést a napokban dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A kötetlen hangú beszélgetésen hangsúlyosan került szóba a nagy múltú futballklub vezetésének fellépése az etnikai és vallási diszkrimináció ellen, valamint az FTC azon törekvése, amely a vészkorszakban zsidókat mentő Tóth Potya István emlékezetének megőrzésére irányul.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnökénél, Kubatov Gábornál járt a szukkot beköszönte előtt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. A találkozón szóba került, hogy Kubatov vezetése alatt a klub milyen lépéseket tett az etnikai és vallási diszkrimináció visszaszorítása érdekében. 

Mint a klubelnök fogalmazott: számukra kiemelten fontos a sportszerűség és az erkölcsi kiállás, ezért sem a múltban, sem a jelenben nem hagyják szó nélkül, ha másokat kirekesztenek, üldöznek.

Grósz_FTC1.jpgBalról jobbra: dr. Grósz Andor, Kubatov Gábor és Abu Fani, az FTC izraeli arab játékosa

Dr. Grósz Andor a megbeszélésen hangsúlyozta: a Mazsihisz vezetése továbbra is támogatja az FTC azon törekvését, hogy Tóth Potya István (1891-1945) az izraeli Jad Vasem intézettől megkaphassa a Világ Igaza címet.

A vészkorszakban zsidók életét megmentő, s emiatt nyilasok által kivégzett Tóth Potya István játékos-edző neve 2021-ben került föl  az embermentők márványtáblájára  a Dohány utcai zsinagóga mögött, az Emanuel emlékfa melletti parkban. Az FTC még azon év nyarán kezdeményezte, hogy a legendás embermentő megkaphassa a Világ Igaza címet.

A találkozón ott volt Kovács „Kokó” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó is. 

(A címlapképen balról jobbra: dr. Bienerth Gusztáv, az FTC elnökségi tagja, Kovács „Kokó" István, Kubatov Gábor, dr. Grósz Andor és Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek