Brazília nagykövetét fogadta ma a Mazsihisz elnöke

2022. Augusztus 25. / 17:59


Brazília nagykövetét fogadta ma a Mazsihisz elnöke

Susan Kleebankot, Brazília Budapestre akkreditált nagykövetét fogadta ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Szövetség Síp utcai székházában. A találkozón Susan Kleebank meghívta Heisler Andrást arra a novemberi fotókiállításra, amely a nácizmus és fasizmus elől Brazíliába menekült több száz európai – köztük sok magyar – zsidó személyes sorsán keresztül mutatja be, hogy ezek az emberek milyen nagyban hozzájárultak Brazília kulturális, művészeti életének gazdagításához.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma az irodájában fogadta Susan Kleebank nagykövet asszonyt, aki 2022 áprilisa óta vezeti a Brazil Szövetségi Köztársaság magyarországi diplomáciai képviseletét. A diplomata korábban Brazília genfi főkonzulja volt, azt megelőzően pedig Szlovákiában képviselte országát pozsonyi nagykövetként. 

Kleebank_Heisler.jpgSusan Kleebank és Heisler András a Mazsihisz székházában

Susan Kleebank és Heisler András mai megbeszélése során kiemelt hangsúlyt kapott az országok, közösségek, egyének közötti párbeszéd és elfogadás jelentősége, valamint a tágabb kulturális együttműködés támogatása a tradíciók fenntartása, az emlékezet megőrzése érdekében. 

Az említett kulturális együttműködésről szólva elhangzott: idén novemberben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ad otthont annak a fotókiállításnak, amely 300 személyes történet feldolgozásával állít emléket az 1933-1945 között a nácizmus és a fasizmus elől Európából Brazíliába emigrált és menekült zsidóknak, s bemutatja azt is, hogy ezek az emberek milyen értékekkel járultak hozzá Brazília művészi-szellemi életéhez. A tárlaton megismerhetjük majd 12 magyar zsidó emigráns (köztük festők, zenészek, balettművészek, sportolók, írók) portréját is. 

E kiállításra – amelyet a budapesti brazil nagykövetség és a Casa Stefan Zweig támogatásával rendeznek meg – Susan Kleebank a megbeszélésen meginvitálta a Mazsihisz elnökét is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ne úgy élj, ahogy a külvilág – Jó szombatot!
Zsidó világ
Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?
2024. Június 06. / 17:09

Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?