Átadták a megtisztított és megújult bátori zsidó temetőt

2023. Október 16. / 11:05


Átadták a megtisztított és megújult bátori zsidó temetőt

Egy, a nevét felfedni nem kívánó mecénás támogatása tette lehetővé azt, hogy – a Mazsihisz vidéki temetőgondozásért felelős csoportjának koordinálásával – az elhanyagolt zsidó temetőt megtisztítsák és körbekerítsék a Heves vármegyei Bátor községben. Kiemelt jelentőségű létesítményről van szó, hiszen ott nyugszik Natonek József rabbi (1813–1892), a politikai cionizmus első magyarországi úttörője, a Chibat Cion mozgalom magyar tagozatának elnöke. 

Az Árpád-korban alapított települést régóta lakta zsidó közösség, de a bátori zsidók deportálásával és a holokauszt pusztításával a helyi zsidó élet megszűnt, a temető pedig gondozatlanná vált. Egy, a nevét felfedni nem kívánó mecénás támogatása tette lehetővé azt, hogy a Mazsihisz vidéki temetőgondozásért felelős csoportjának koordinálásával az elhanyagolt zsidó temetőt megtisztítsák és körbekerítsék.

Bátori_temető4.jpgJobbról balra: Pallagi Alfréd, Répás Péter, Fináli Péter, dr. Verő Tamás

Pallagi Alfréd bátori polgármester a zsidó temető megtisztítása és körbekerítése kapcsán tartott ünnepségen elmondta: olyan kusza növényzet borította a területet, hogy a néhány, még megmarad sírkövet is teljesen beborította. A kis falu ma is mindössze 400 főt számlál, de a temető gondozatlansága miatt a helyiek közül sokan nem is tudták, hogy a falu területén zsidó temető van. 

Bátori_temető3.jpgFotó: Krajnyák Zsolt

Pallagi Alfréd beszédében kiemelte: nemcsak a település jelenlegi lakói számítanak bátorinak, hanem azok is, akik a bátori földben nyugszanak, azok is, akiknek a történelem rettenetes hányattatásai miatt nem adatott meg, hogy megkérdezhessék késői utódaik: hol is nyugszanak a dédszüleim? Azok is, akiknek az sem adatott meg, hogy utódaik legyenek, akik feltehetnék ezt a kérdést, s azok is, akiket még méltó módon eltemettek ugyan, de már nincs, aki gondozza a sírjaikat. 

Hozzátette: „velük szemben kötelessége van a bátori önkormányzatnak, Bátor közösségének. Vallástól, világnézettől, felekezettől függetlenül tisztelettel emlékezünk a hajdanvolt bátoriakra, és a temető, a sírok segítenek ebben”. Mint mondotta: „köszönetet érdemelnek mindazok, akik segítettek, segítenek az emlékezést méltóbbá tenni”.

Az ünnepségen részt vett dr. Verő Tamás főrabbi és Répás Péter, a Mazsihisz Zsidó Közösségi Szolgálat igazgatója, dr. Grósz Andort, a Mazsihisz elnökét Fináli Péter elnöki tanácsadó képviselte. Répás Péter a Mazsihisz nevében megköszönte Pallagi Alfréd polgármester és a helyi önkormányzat erőfeszítéseit a temető állagmegóvásáért, gondozásáért.

Fontos adalék, hogy a bátori zsidó temetőben nyugszik Natonek József rabbi, a politikai cionizmus egyik első úttörője, aki rabbidiplomáját Chatam Szófer pozsonyi jesivájában szerezte, amely a német zsidó felvilágosodással élesen szembenállt. Natonek előbb Jászberényben, majd Székesfehérváron működött, és Magyarországon elsőként kezdett foglalkozni a cionizmus gondolatával. 

A Wikipédia szócikke szerint annak érdekében, hogy a zsidó állam megvalósuljon, Natonek rabbi sikeresen kiépítette nemzetközi kapcsolatrendszerét, tárgyalásokat folytatott a konstantinápolyi nagyvezírrel, Rothschild báróval, valamint nemzetközi zsidó szervezetekkel is. 

A Bátor községben 1892-ben elhunyt Natonek József rabbi kidolgozta a szentföldi kolonializáció tervét, Das einige Israel címmel ő indította útjára az első cionista folyóiratot, és ő volt a nemzetközi cionista Chibat Cion mozgalom magyarországi tagozatának választott elnöke. 

Bátori_temető5.jpgDr. Verő Tamás és Fináli Péter Natonek rabbi sírjánál

Dr. Verő Tamás főrabbi imát mondott a sírok felett, majd a résztvevők a szertartás végén elhelyezték az emlékezés köveit Natonek József sírján. 

(Burián Orsolya írásának és fotóinak felhasználásával)

Címlapkép: dr. Verő Tamás főrabbi és Fináli Péter elnöki tanácsadó.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hunyadi tér: Tóra és esszencializmus; Báál a Tórában
Mazsihisz hírek
Már a balatonfüredi üdülőnkben az első nyaralók