A penyigei zsidó temetőben már zajlik a felújítás a német ESJF támogatásával

2022. Augusztus 16. / 14:47


A penyigei zsidó temetőben már zajlik a felújítás a német ESJF támogatásával

Mint korábban beszámoltunk róla: együttműködési megállapodást írt alá dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, a németországi European Jewish Cemeteries Initiative (Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe – ESJF) ügyvezetője magyarországi vidéki zsidó temetők rendbetételére. Ennek máris megvan a hozadéka: szépen halad a penyigei zsidó temető rendbetétele.

 – A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penyige zsidó temetőjében megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok az ESJF anyagi támogatásának segítségével – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportjának vezetője. 

penyige-előtte.jpgA penyigei zsidó temető a rendbetétel előtt...

A penyigei zsidó temetőben eddig  megtörtént a temető kitisztítása, teljes áttakarítása, a korábbi drótkerítés kibontása és betonalapjának kivésése. A  temető melletti vízelvezető árokban átereszt helyeztek el, s kialakították a bejáratot is. 

penyige utána.jpg...és utána

A Tamás Péter által említett Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe (ESJF)  a németországi Frankfurt am Mainban  bejegyzett közhasznú társaság, amelyet 2018-ban az Európai Bizottság  800 ezer eurós támogatásban részesített. 2021-ben a társaságnak egy újabb, az Európai Unió  által finanszírozott projektjében már Magyarország is részt vett, ennek keretében mintegy 300 zsidó temetőt mértek fel Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek