Megnyitotta kapuit a Gólem Központ

2021. Október 25. / 12:56


Megnyitotta kapuit a Gólem Központ

Az utolsó velencei kalmár című különleges Shakespeare-parafrázis előadásával nyitotta meg új játszóhelyét a Gólem Színház a budapesti Csányi utcában.

A több mint 15 éve működő Gólem Színház Magyarország egyetlen teátruma, mely az egyén és a társadalom problémáira, napjaink létkérdéseire a zsidó kultúra és értékek talaján reagál. A független társulat több éves előkészítés után nyitotta meg a saját bázisát a VII. kerületi Csányi utcában. A Gólem Központ befogadó színházként és közösségi térként is működik, saját kávézójában pedig zsidó és közel-keleti finomságokat kóstolhatnak meg a vendégek.

A játszóhelyet Az utolsó velencei kalmár című saját produkcióval avatták fel október 23-án és október 24-én, amelyet Borgula András rendezett. „Célunk, hogy a múlt század magyar történelmének két kulcsfontosságú pillanatát kifejezetten a zsidó közösség oldaláról szemlélve mutassuk be. Shakespeare művének feldolgozásai általában, főleg 1945 után, az antiszemitizmusról vagy éppen az idegengyűlöletről szólnak, míg a miénk inkább az árulásról – egyén és egyén, egyén és közösség, ország és közösség között. Ugyanakkor ez nem a szenvedés és a kín színháza, a történet gerincét sokkal inkább a barátság, a szerelem és a színház, vagyis az élet három legfontosabb dolga adja” – mondta az előadásról Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. (Deszkavízió.hu, Mazsihisz)

Címlapkép: Az utolsó velencei kalmár olvasópróbája (Fotó: Hajmási Péter)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A haszidok ezt a magyar dalt éneklik Purimkor szerte a világon
Zsidó világ
Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma