Egy kelet-európai zsidó család útkeresése: A mi Amerikánk

2021. Április 08. / 08:41


Egy kelet-európai zsidó család útkeresése: A mi Amerikánk

Claudio Lomnitz amerikai író, antropológus, egyetemi tanár, újságíró és dramaturg A mi Amerikánk című könyve a Noran Libro kiadásában jelent meg magyarul. A szerző a családja történetéről (és ahogy fogalmaz: létezésének előfeltételeiről) ír ebben az európai és amerikai helyszíneket érintő, kortárs „Odüsszeiában". 


Az Egyesült Államokban és Mexikóban élő Claudio Lomnitz ebben a könyvében a XIX. századi európai birodalmak hanyatlását és a nemzetállamok születését megélő dédszülők, a II. világháború tragédiáját testközelből átélő nagyszülők és a XX. század sodrásában helyüket, életfeladatukat kereső szülők sorsát göngyölíti fel a magyarországi sztenderd történelemolvasattól eltérő fókuszpontokkal: a régió zsidó lakosainak, a latin-amerikai társadalmi változások szereplőinek és az akkoriban frissen létrejött Izrael polgárainak szemszögéből. 

6188612_5.jpg

A történelmi kutatással, politikai, szociológiai, irodalmi adalékokkal pontosan alátámasztott, valamint szubjektív hely- és korképekkel kiegészített történetek hálójából megismerhető egy bukovinai-besszarábiai család életútja, viszontagságaik és vándorlásuk a XX. századon és Európán keresztül az amerikai kontinensre, majd vissza Európába, hogy Izraelt is megjárva végleg az Újvilágban kössenek ki. A fordítás Cser Brigitta munkája.

Claudio Lomnitz: A mi Amerikánk, Noran Libro, 2021, 384 oldal, 3800 Ft

(Forrás: Noran Libro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek