Edith Eva Eger: „Lélekben már akkor is neked írtam"

2024. Október 21. / 11:35


Edith Eva Eger: „Lélekben már akkor is neked írtam"

Az Open Books kiadásában most magyarul is megjelent a 97 éves Edith Eva Eger magyar zsidó származású amerikai pszichológus legújabb könyve Mesterházi Mónika fordításában. A balerina című kötet a szerző visszaemlékezéseit tartalmazza, sokatmondó, hogy az eredeti, angol címe ez: The Balerina of Auschwitz. Ugyancsak az Open Books adta ki magyarul Edith Eva Eger két előző sikerkönyvét is: a 2021-ben megjelent Az ajándék című kötetet, majd A döntés című művet 2022-ben.

„Közel nyolcvan éve írom ezt a könyvet. Amikor tizenhat évesen személyesen éltem át a holokauszt borzalmait, amikor láttam felnőni a gyerekeimet, majd az unokái-mat és a dédunokáimat, amikor gimnazistákat tanítottam, és a trauma kezelésére szakosodott pszichológus vált belőlem, amikor a sok kedves kliensemmel és a világ megannyi táján engem hallgató közönséggel teremtet-tem kapcsolatot –  lélekben már akkor is neked írtam. Alig vártam, hogy megosszam veled, milyen módszerek segítettek túlélni az elképzelhetetlent, alig vártam, hogy megtudd, az ember gonoszságra való hajlamának története egyben a remény iránti makacs vágyakozásának története is. Felelősséget érzek, hogy megosszam a történetemet. Hogy elmondjam az igazságot mindarról, ami történt, hogy soha többé ne felejtsük el, és átadjam a remény örökségét..." – így kezdődik Edith Eva Eger (1927) magyar zsidó származású holokauszt-túlélő könyve, amely Az ajándék, valamint A döntés című műveihez hasonlóan szintén letehetetlen ovasmánynak tűnik.

Dr._Edith_Eva_Eger-845x684.jpegEdith Eva Eger (Forrás: Open Books)

Az Egyesült Államokban pszichológusként praktizáló Edith Eva Eger munkáit ugyanis mély hitetsség hatja át: a saját rettenetes élményeit írja meg, de sohasem panaszkodik, hanem éppen ellenkezőleg: a jóra, az örömre és a reményre biztatja olvasóit. Hiszen őt is a jóság, az öröm és a remény tartotta meg, és tartja meg ma is, hiszen közel a századik életévéhez is elementáris derűvel szól hozzánk.

download.jpeg

Következzen egy részlet a kiadó ajánlójából: 

„A második világháború idején a tizenhat éves Edit, a tehetséges balettnövendék bekerül a kassai elit leánygimnáziumba és egy olimpiára esélyes tornászcsapatba. Ráköszönt a szerelem is: megismeri Eriket, a mély érzésű, művelt és sportos fiút, akihez azonnal vonzódni kezd. Edit lassan tisztába jön saját értékeivel, nőiségével, érzelmeivel – éli a kamasz lányok egyszerre csodálatos és szorongást keltő mindennapjait, mígnem… a gyűlölet mindent megváltoztat.

Egy éjjel két katona elhurcolja őt és családját. Egyikük sem sejti, hogy útjuk egészen Auschwitzig vezet, és hogy Edit hosszú éveken át tartó, napi öt-hat órás edzései, kitartása és balett-tehetsége az életét mentik majd meg.

Vajon min múlik, hogy ki kerül az életreítéltek közé, és ki a halálsorra? Van-e döntési lehetőségünk akkor, amikor a tét maga a túlélés? És mit tegyünk, ha túléljük, de körülöttünk minden és mindenki elpusztult?"

Edith Eva Eger: A balerina, Open Books, 2024, 220 oldal, 4999 forint

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
A káprázatos Für Emil festőművész tárlata elé
Mazsihisz hírek
Dr. Grósz Andorral tárgyalt a Sándor-palota főigazgatója