Villányi András fotóművész kapja a rangos Scheiber Sándor-díjat

2021. Augusztus 31. / 10:19


Villányi András fotóművész kapja a rangos Scheiber Sándor-díjat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes döntése szerint a Scheiber Sándor-díj idei díjazottja Villányi András fotóművész, aki fél évszázada fényképezi a magyar zsidó közösség életét és mindennapjait. Az elismerés átadása e héten pénteken lesz Budapesten, a második kerületi Ybl-villában.


Szécsi Józsefnek, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkárának, egyben a Scheiber Sándor-díj kuratóriumi elnökének felterjesztésére a rangos állami elismerés idei díjazottja Villányi András fotóművész lesz. 

Villányi András azzal érdemelte ki az elismerést, hogy mintegy ötven éve fotózza a zsidó világot a neológiától az ortodoxiáig, a születéstől a halálig, és alkotásai nem csak kiállításokon láthatók, de megjelennek könyvekben, fotóalbumokban és a zsidóságról szóló filmekben is. 

Az elismerést – amelynek odaítéléséről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes döntött – Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepélyes keretek között adja át Villányi Andrásnak a budapesti Ybl-villában e héten pénteken. 

A Scheiber Sándor-díj azoknak a magyar állampolgároknak, valamint a határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó oktatás, vallás- és művelődéstörténet, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén. 

Az elismerést évente egyszer, Scheiber Sándor főrabbi (1913-1985) halálának évfordulóján, március 3-án adományozzák, a kitüntetéssel emlékplakett és az adományozást igazoló okirat jár. (Idén az eredetileg márciusra tervezett átadás a koronavírus-járvány miatt tolódott el.)

(Címlapkép: Az emlékplakett. Fotó: Kormány.hu/Árvai Károly)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek