Rangos szlovák kitüntetést kapott a holokauszttúlélő Sir Frank Lowy

2022. Május 19. / 14:37


Rangos szlovák kitüntetést kapott a holokauszttúlélő Sir Frank Lowy

A II. Erzsébet által lovaggá ütött, magyar zsidó és szlovák felmenőkkel bíró Sir Frank Lowy izraeli-ausztráliai üzletember rangos állami kitüntetést vehetett át Szlovákia kül- és Európaügyi miniszterétől. Sir Frank Lowy 1930-ban született Füleken, amely akkor Csehszlovákiához tartozott. A vészkorszakot magyarországi gettóban élte át, majd a háború után vándorolt ki az akkor brit mandátum alatt álló Szentföldre.

– Sir Frank Lowy élettörténete sokak számára lehet inspiráló, hiszen nagyon nehéz időkben nőtt fel, de lelkiismeretes munkájának és kitartásának köszönhetően a gazdasági életben világszerte elismert nagyvállalkozó lett. Nagyra értékelem, hogy máig fenntartja a Szlovákiához fűződő szívélyes és pozitív kapcsolatát – írta hivatalos Facebook-oldalán Ivan Korčok, a Szlovák Köztársaság kül- és Európaügyi minisztere annak alkalmából, hogy átadta Sir Frank Lowynek a legrangosabb szlovák külügyminiszteri kitüntetést, az Aranymedált. 

281278528_448588707073108_2138020793068202795_n.jpgSir Frank Lowy és Ivan Korčok (Forrás: Ivan Korčok/Facebook)

A miniszter hozzátette: az izraeli-ausztráliai üzletember az üzleti tevékenységéért, a jószolgálati és jótékonysági munkájáért, valamint Szlovákia jó hírnevének külföldön történő öregbítéséért kapta meg a kitüntetést. Ivan Korčok kitért arra is: Lowyt a filantróp tevékenysége miatt II. Erzsébet királynő 2017-ben lovaggá ütötte.

A kitüntetésátadó ceremónián fellépett Lupták Jozef csellóművész, aki hagyományos haszid dalokat játszott az ünnepelt tiszteletére.

(Címlapkép: The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Európa egyik legszebb szefárd zsinagógája – Szófiában
Tudomány
Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?