A Nobel-díjas Michael Levitt szerint már lassul a koronavírus – legyen igaza...

2020. Március 22. / 15:35


A Nobel-díjas Michael Levitt szerint már lassul a koronavírus – legyen igaza...

A koronavírus-járvány olyannyira lelassult Kínában, hogy már nem jelent fenyegetést az emberek többsége számára – állítja az amerikai-izraeli Michael Levitt biofizikus, aki 2013-ban kapott megosztott kémiai Nobel-díjat. Reméljük, hogy Levitt urat jóstehetséggel megáldotta a sors, nem csak tudományos ésszel.


Michael Levitt a kémiatudomány területén kapta meg a modern világ legnagyobb tudományos elismerését Martin Karplus és Arieh Warshel társaságában a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért. A tudós trió a kvantumkémiai számításokat a klasszikus kémiai számításokkal kombinálva fejlesztett ki a komplex kémiai rendszerek leírására alkalmas számítógépes modelleket, amelyek képesek megjósolni, valamint megérteni bizonyos kémiai folyamatokat.

Levitt tehát nem járványügyi szakértő, ezért a szavait nem is úgy kell értelmezni, mintha a téma kutatója volna. Azért került közelebbi kapcsolatba az üggyel, mert a felesége a kínai művészettörténet kutatója, így a házaspár gyakran ingázik Izrael, Kína és Amerika között. Levitt a kínai barátai révén beleásta magát a járvány témájába, elemezte heteken át a számsorokat, és a statisztikai adatok alapján megállapította, hogy Kínában február 7-e volt a fordulópont a járványban, s szerinte a vírus március végén eltűnik Kínából.

Úgy véli: mivel minden nap hallunk új megbetegedésekről, úgy hisszük, hogy a járvány erősödik, ám szerinte éppenhogy lassul a vírus terjedése, és közel a világjárvány vége. A tudós a Calcalistech nevű tudományos lapnak adott interjút erről.

Még egyszer hangsúlyozzuk: Levitt nem járványügyi szakértő, „csak” egy Nobel-díjas tudós, aki a rendelkezésre álló statisztikai adatokból azt olvasta ki, hogy hamarosan véget ér ez a nehéz időszak. Reméljük, hogy jóstehetséggel is megáldott tudós-próféta szólt belőle!

(Címlapkép: Michael Levitt. Fotó: Reuters.)

(Összefoglalónk a Jewishjournal.com cikke alapján készült.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek