Kormánypárti és ellenzéki kerület is tiltakozik az újfasiszták vonulása ellen – FRISSÍTVE

2020. Február 05. / 08:14


Kormánypárti és ellenzéki kerület is tiltakozik az újfasiszták vonulása ellen – FRISSÍTVE

A rendőrség betiltott két szélsőséges rendezvényt, ám most úgy tűnik, hogy az újfasiszták mégis demonstrációt tarthatnak a budapesti Városmajorban a kitörés napján. Az akció ellen tiltakozik a kormánypárti Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerületi önkormányzat és az ellenzéki V. Naszály Márta által irányított I. kerületi önkormányzat is, antifasiszta csoportok pedig ellentüntetést szerveznek.


Mint beszámoltunk róla, a Népszava információi szerint a rendőrség hiába tiltott be két helyszínen is rendezvényt Budapesten, a szélsőségesek a városmajori Csaba utcában mégis megtartják a kitörés napjára időzített demonstrációjukat február 8-án. A Pokorni Zoltán polgármester által vezetett XII. kerületben választott helyszín különösen fájdalmas, hiszen a nyilasok a Városmajorban tömeggyilkosságokat követtek el. Tegnap a XII. kerületi önkormányzat a demonstrációval kapcsolatban ezt a közleményt adta ki: 

Budapest ostromának 75. évfordulójára ebben az évben is felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek, magánszemélyek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy ezen a „teljesítménytúrának” álcázott eseményen félelmet keltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő személyek vonulnak fel, sok ezer ember emlékét meggyalázva ezzel. Megnyugtató volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság döntése, amellyel megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást ezeknek a szervezeteknek, személyeknek. Meglepő ezek után a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást. Arra kérjük a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését, tegyen meg mindent, hogy félelemkeltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő felvonulók ne zavarhassák meg az itt élők nyugalmát.

Hasonló szellemű az I. kerületi önkormányzat reagálása, a Mércének ugyanis V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester elmondta:  Budapest ostromának évfordulójára saját megemlékezéssel készülnek február 8-11-e között, s céljuk legfőként az, hogy idén ne szélsőséges csoportok ide-oda vonulásáról szóljon ez a néhány nap. Épp ezért az önkormányzat erre az időszakra lefoglalta a területet. „Itt meghalt rengeteg ember méltatlanul, mi rájuk szeretnénk emlékezni. Aki részt akar venni ezen a megemlékezésen, azt szívesen látjuk” – fogalmazott a polgármester.

A Városmajorban az Autonómia és a Antifasiszta Akció Budapest nevű csoportok ellentüntetést szerveznek február 8-án 13 órától (vagyis pontosan a szésőségesek demonstrációjának időpontjában). Mint a szervezők írják: „Budapest nem fasiszta gyülekezőhely!”. A rendőrség minimum 200 méter távolságot fog tartani a két rendezvény között. 

* * * 

Budapest I., II., és XII. kerületi önkormányzatának közös sajtóközleménye 

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat fontosnak tartja a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében az eseményre saját programokkal készülnek. 

A három önkormányzat 2020. február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Ez a feladat nyilvánvalóan nagyon nehéz, hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok. 

A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze. Az ő személye garancia arra, hogy a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek. 

A három önkormányzat elhatárolódik minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét. Budapest ostromában körülbelül 120.000 katona és közel 40.000 civil vesztette az életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 

75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni. Emlékezni mindenkire, aki a harcok során pusztult el, és figyelmeztetni, hogy hová vezet a szélsőséges ideológia és a gyűlölet. Tartsanak velünk, emlékezzenek velünk! Politikamentesen, ideológiamentesen, csendesen. 

Budapest, 2020. február 5.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
A nevek dala holnaptól a magyar mozikban
2020. Február 05. / 09:00

A nevek dala holnaptól a magyar mozikban

Hírek, lapszemle
Mégis masírozhatnak a szélsőségesek a kitörés napján?
Zsidó világ
Figyelem: már mától kapható a pészachi macesz!

Kommentek