21 éves a Haver Alapítvány

2024. Január 02. / 16:12


21 éves a Haver Alapítvány

„Ki a zsidó?” – hangzik el a kérdés a Haver Alapítvány egyik iskolai foglalkozásán, ahol többek között a sokszínű zsidó identitás kérdéskörét járják körbe a résztvevőkkel.

A 21 éves Haver Alapítvány legfőbb célja az antiszemitizmus kialakulásának megakadályozása a zsidósággal szembeni sztereotípiák megelőzésével vagy eloszlatásával, valamint szélesebb értelemben minden csoportközi előítélet kialakulásának prevenciója.

A Haver fiatal zsidó önkéntesek közreműködésével, informális oktatási módszerekkel tart foglalkozásokat leginkább a középiskolás korosztály számára. A foglalkozásokon zsidó identitásról és a mai zsidóságról beszélgetnek, ahol az önkéntesek saját identitásukról is mesélnek a diákoknak.

haver2.jpg

Félix Anikó, a Haver Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy egy „igazi” zsidóval való személyes találkozás, aki ráadásul életkorban is közel áll a hallgatósághoz, az egyik leghatékonyabb eszköze lehet a célok elérésének. Gondolkodásra sarkall, közelebb hozza a témát a fiatalokhoz, hiszen sok ponton találhatnak kapcsolódást az előadóhoz, kérdéseikre pedig személyes élményeken alapuló, közvetlen hangvételű válaszokat kaphatnak.

Félix Anikó és Szeszler Anna, kuratóriumi elnök meséltek más, kisebbeknek szóló programjukról is:

– Viszonylag újdonság a Kishaver elnevezésű foglalkozás, amely kifejezetten általános iskolás osztályoknak ajánlott. Ennek kifejlesztése azért is volt fontos, mert az előítéletek kialakulása elleni munkát nem lehet elég korán elkezdeni.

Emellett választhatóak további foglalkozásaik is: az Identitás, a Dilemma-kávéház, a Zsidónegyed-séta, valamint folytatódik a Szakácskönyv a túlélésért is, amely egy Centropás élettörténeten alapuló Gólem Színházas darabra épülő foglalkozás.

haver1.jpg

Mindezek mellett jövőre a Havernek lesz egy közös projektje a Lauder és a miskolci Dr. Ámbédkar Iskolával. Terveik között szerepel több partner szervezettel együttműködésben egy konferencia szervezése Pozsonyban, ahol civil szervezetek a gyűlöletbeszéddel szemben lehetséges fellépésekről adhatják át a tapasztalatokat.  

A Haver munkája során leginkább az alaptevékenységére próbál koncentrálni, azaz, hogy minél több osztályba eljuthasson az ország egész területén. Mindamellett, hogy viszonylag sok tanárral vannak kapcsolatban, folyamatosan szükséges a tanári hálózat növelése. Így a már meglévő tanári bázist bővítve igyekeznek kapcsolatba kerülni új pedagógusokkal.

Arra a kérdésre, milyen visszajelzések érkeznek az diákok és tanárok részéről, Félix Anikó elárulta, hogy azokban az iskolákban, ahova elhívják őket, általában nyitott fogadtatásban részesülnek. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy sokszor egy-egy pedagóguson múlik, aki ezt személyesen fontosnak tartja, és a szakmai leterheltsége mellett végigjárja a kötelező “köröket”, hogy megkapja az engedélyt a Haver foglalkozás meghívására.

A másik nehézség, hogy az alapítvány meglévő önkénteseinek ideje és kapacitása véges, ezért is szeretnék bővíteni az önkéntesbázisukat.

Februárban lesz Haver önkéntesképzés, amire szeretettel várnak minden olyan zsidó fiatalt, aki szeretne becsatlakozni a munkájukba, részese lenni a Haver közösségnek, és nem utolsósorban tenni azért, hogy egy elfogadóbb társadalomban éljünk.

Az Alapítány Facebook oldala / IDE KATTINTVA
Az Alapítány honlapja / I
DE KATTINTVA
Jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet: felix.aniko@haver.hu

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban
2024. Április 08. / 21:04

„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban

Zsidó világ
Önkéntesek jelentkezését várja Élet Menete