Ma megkezdődött a helyhatósági választás Ciszjordániában

2021. December 11. / 17:04


Ma megkezdődött a helyhatósági választás Ciszjordániában

Feszült helyzetben tartják ma az önkormányzati választások első fordulóját Ciszjordániában. Az 1967-ben Izrael által megszállt, majd 1993 óta a Palesztin Hatóság (PH) által részben ellenőrzött területen vélhetően a Fatah szerez többséget, mivel a közvélemény többsége autoriternek és korruptnak tartja a PH vezetését. A Hamász terrorszervezet bojkottálja a választást.


Az önkormányzati választások első szakaszát rendezik meg ma az Izrael által megszállt Ciszjordániában, ami várhatóan a Palesztin Hatóságot kontrolláló Fatah győzelmét hozza, mivel most a párt erős bázisainak számító körzetekben hívják urnákhoz a szavazókat, míg a választás második, tavaszi szakaszánál már kérdésesebb lesz a végeredmény – írja mai cikkében a Portfolio.hu. 

A lap azt írja: a közvélemény többsége autoriternek és korruptnak tartja a Palesztin Hatóság vezetését, több mint 70 százalékuk szerint a 16 éve hatalmon lévő, 86 éves Mahmúd Abbász elnöknek – aki tavasszal határozatlan időre elhalasztotta a több mint 10 éve esedékes parlamenti és elnökválasztásokat – le kellene mondania. Egyes vélemények szerint Ciszjordániában már olyannyira feszült a helyzet, hogy nem zárható ki az sem: a több arab országban 2011-ben lezajlott, demokráciát követelő felkelésekhez (Arab Tavasz) hasonló események, egyfajta Palesztin Tavasz söpri majd el a Fatah uralmát.

Az önkormányzati választás népakaratot lefedő jellegét gyengíti, hogy a palesztin politikai életben a szekuláris Fatah fő riválisának számító iszlamista – az USA és az EU által terrorszervezetnek minősített – Hamász bojkottálja az önkormányzati választást, mert az azon való részvételt a parlamenti és elnökválasztás megtartásához kötötte. Emiatt az önkormányzati választásokat a Hamász által 2007 óta uralt Gázában nem rendezik meg.

A Portfolio.hu teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható.

(Címlapkép: Palesztin választók ma Burqinban. Fotó: Kaled Abu Toameh/The Jerusalem Post)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek