Grósz Andor: Magyarország zsidó szempontból az egyik legnyugodtabb hely jelenleg a világon

2023. November 05. / 13:37


Grósz Andor: Magyarország zsidó szempontból az egyik legnyugodtabb hely jelenleg a világon

Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét a Hamász Izrael elleni terrortámadásáról és annak következményeiről, valamint az ennek nyomán egyre inkább felbolyduló európai helyzetről kérdezte Bolgár György a Klubrádió  Megbeszéljük című adásában.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: Magyarország zsidó szempontból, a zsidóság megélése szempontjából a világon az egyik legnyugodtabb hely jelenleg. Szerinte ez részben az izraeli-magyar politikai és egyéb kapcsolataival magyarázható; Magyarország mindig támogatja a különböző fórumokon Izrael népét, és ez helyes – tette hozzá. Ahogy a magyar parlament is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: fontos, hogy nem a palesztin nép egészét, hanem a Hamászt, a terrorizmust ítélte el annak gyakorlatilag minden politikai ereje állásfoglalásában.

Arra a kérdésre, hogy a feszült és sokszor kiszámíthatatlan helyzet miatt a hatóságok megerősítették-e a biztonságot zsidó intézmények, zsinagógák környékén, azt mondta: igen, napi kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal és a rendőrséggel ebben a kérdésben.

Ahogy a nagypolitika leszivárog a társadalomba: a labdarúgó NB III-ban a csornai szurkolók „hamászos robbantósnak”, „migránsnak” nevezték a Kelen nevű csapat magyar-algériai származású, korábban élvonalbeli, profi játékosát, aki ezért kérte is, hogy lecseréljék. A Klubrádió műsorvezetője megkérdezte Grósz Andortól, lát-e olyan veszélyt, hogy az utca vagy ez esetben a lelátó embere minden arabot leterroristáz. A Mazsihisz vezetője reméli, hogy ez mérsékelt veszély, és hangsúlyozta: nem lehet népeket megbélyegezni azért, mert vannak olyan emberek közöttük, akik terrorszervezetek tagjai. Pozitív példaként említette, hogy a Ferencvárosban jelenleg játszik egy izraeli állampolgárságú arab futballista, aki nagy megbecsülésnek örvend, és „nem hiszi, hogy holnap már tüntetnének ellene”. Ez a lelátói eset meggondolatlanság, a dolgoknak a nem normális, emberi és humánus attitűdből fakadó értékelése egyes csoportok részéről. Ez az incidens, bár nem olyan erőteljes, mégis, a hasonló helyzetek egyik pillanatról a másikra átfordulhatnak valami másba, rosszabba – fűzte hozzá, egyértelműen az esetleges antiszemita megnyilvánulásokra, cselekedetekre utalva.

Reméli, hogy a háború minél hamarabb befejeződik, mert ártatlan emberek halnak meg mindkét oldalon. Az áldozatokon el kellene gondolkodniuk a politikusoknak, de a terrorszervezetekre ez nem jellemző – tette hozzá. Nem csak Izrael küzd a palesztin terrorszervezettel, hanem a kultúránk, a civilizáció van veszélyben a terror, az antihumánum által – mondta Grósz Andor.

A teljes beszélgetést a képre kattintva lehet meghalgatni:

megbeszéljük-grósz-andor-klubrádió.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
May Golan izraeli miniszter a Mazsihisz székházában
Mazsihisz hírek
A kormány és a Mazsihisz áttekinti a 2000-es megállapodásukat