Elfoglalta hivatalát Jichák Hercog, Izrael új elnöke

2021. Július 08. / 09:21


Elfoglalta hivatalát Jichák Hercog, Izrael új elnöke

Felesküdött, és a kedélyek csillapítását kérte a honatyáktól Jichák Hercog, Izrael 11. államfője tegnap Jeruzsálemben. A 61 éves új államelnök a tisztséget hét évig betöltő Reuven Rivlint követi péntektől. Hercogot június 2-án választotta meg elsöprő többséggel az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselője.


Az új államfő a családja 107 éves Bibliáján tette le esküjét, ugyanazon, amelyen 1983-ban édesapja, Izrael hatodik államfője, Hájim Hercog is felesküdött. Nagyapja, Jichák HaLevi Hercog  1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt. Hercog eskütétele után a távozó és az új elnök megölelte egymást, majd sófárt fújtak a hét évente ismétlődő, legfontosabb állami őrségváltás tiszteletére a kneszet plénumán.

Jichák Hercog az összes izraeli tévécsatornán élő adásban közvetített szertartás után társadalmi megbékélést, s az Izraelt megosztó ellentétek áthidalását sürgető beszédet mondott, amelyben az elmúlt két év súlyos megosztottsága és négy választási fordulója után a kedélyek lecsendesítését kérte mind a Naftali Bennett és Jaír Lapid vezette kormány, mind a Benjamin Netanjahu irányította ellenzék képviselőitől. 

Hercog előtt Reuven Rivlin érzelmes búcsúbeszédét felállva tapsolták meg a a honatyák. A jobb és a baloldali, valamint a centrista, a zsidó és az arab pártok együtt köszönték meg Rivlinnek hét éves, az árkok betemetését és a társadalmi egységet célzó munkáját.

Az új elnök beiktatása ceremóniasorozatának első állomása reggel Reuven Rivlin, az előd mellszobrának felavatása volt az államelnöki rezidencia kertjében, ahol Izrael összes államfőjének szobormását felállították, s ahonnan Móse Kacav szobrát eltávolították bírósági elítélése után, még mielőtt megkezdte a nők elleni erőszaktétel miatt rá szabott börtönbüntetése letöltését. Rivlin képmása alatt a következő, tőle származó idézetet vésték: „Nem értheted meg anélkül, hogy meghallgatnád. Megértés nélkül pedig nem lehet javítani a dolgokon". 

Az eskü elmondása előtt, a kneszet udvarán tartott bevonulási ceremóniát megzavarta a szemközti dombon tüntetők zaja, ők azért tiltakoztak, mert Hercog a volt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu korábbi szóvivőjét, Naor Jechiát nevezte ki szóvivőjének. A demonstrálók szerint Jechia előző munkája során részese volt megosztó, hazug és uszító kampányoknak, és ezért elfogadhatatlan kinevezése erre, az ország lakosságát egységbe forrasztani hivatott feladatra.

Hercog 2018 óta a Szohnut, az egész világ zsidó diaszpóráját összefogó ügynökség elnöke, de előtte 2013-tól a szociáldemokrata Munkapárt vezetője és kormányfőjelöltje, s a parlamenti ellenzék vezetője volt.

Izraelben az államelnök főként reprezentatív feladatokat lát el szertartásokon és ünnepségeken, de a parlamenti választások után ő nevezi meg és kéri fel kormányalakításra az általa koalíció megalakítására legesélyesebbnek ítélt jelöltet, és ő dönt a kegyelmi kérvényekről is.

(Fotó: NBC News)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek