AZ USA most már jogszerűnek tartja a ciszjordániai zsidó telepeket

2019. November 19. / 09:37


AZ USA most már jogszerűnek tartja a ciszjordániai zsidó telepeket

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, holott az Egyesült Államok 1978 óta törvényellenesnek tartotta zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. 


Az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo (címlapképünkön)  leszögezte: az izraeli telepek ügyében a Trump-kormányzat szembemegy az Obama-adminisztráció megközelítésével, vagyos az izraeli civil települések létrehozása Ciszjordániában nem ellentétes a nemzetközi joggal. Pompeo azt mondta: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Mint fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni. 

Az Egyesült Államok – az ENSZ-határozatoknak megfelelően – 1978 óta törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. 

A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja, ezért palesztin részről felháborodás fogadta az amerikai bejelentést. Szaeb Erekat főtárgyaló lesújtóan beszélt az Egyesült Államokról, amely szerinte a nemzetközi jog rendszerét a dzsungel törvényeire szeretné cserélni. Jordánia külügyminisztere, Ajmán Szafadi elmondta, hogy a bejelentésnek veszélyes következményei lehetnek, és a nemzetközi jog egyértelmű megsértésének nevezte a ciszjordániai zsidó telepeket.

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette a térségben lévő állampolgárait, hogy a döntéssel egyet nem értő csoportok esetleg támadásokat indíthatnak amerikai érdekeltségek ellen.

Forrás: MTI, Euronews

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek