A 100 Tagú Cigányzenekar Izraelben: szavak nélküli imák

2019. November 27. / 16:14


A 100 Tagú Cigányzenekar Izraelben: szavak nélküli imák

Flott szervezés és a legnagyobbakat megillető teltházak kísérték a 100 Tagú Cigányzenekar negyvenkét zenészének izraeli turnéját Dudu Fisherrel és a magyarországi Sabbathsong együttessel. A zenészek 5 nap alatt 4 koncertet adtak, a világhírű cigányzenekar most először lépett föl Izraelben. Suki András és Berki László voltak a turné prímásai. 


A Haifát, Tel-Avivot és Jeruzsálemet érintő turné befejező előadása előtt az Izraelinfo kérdésére Beke Farkas Nándor, a zenekar elnöke elmondta, hogy a próbák során Werner Gábor karmester tanította be a zsidó, illetve az izraeli dalokat. E dalok előadási stílusában nagy segítséget nyújtott Masa Tamás a Sabbathsong együttestől. 

Dudu Fishert, Izrael közkedvelt kántorát arról kérdezték, hogyan fogadta a magyar szimfonikus cigányzenekar felkérését, amire Dudu Fisher frappánsan azt felelte, a cigány és a zsidó zene egymásnak unokatestvérei, és ezért azonnal igent mondott a felkérésre. Módfelett elégedett az együtt zenélés módjával, szakmaiságával és hangulatával. Azt is elmondta, hogy az általa elküldött zenei anyagokból igen felkészülten helytállt a 100 Tagú már az első izraeli próbákon is, és szavakkal nem is tudja kifejezni (ein milim), mennyire profi zenészekkel léphet fel. Amikor Beke Farkas Nándor megköszönte Dudu Fishernek, hogy együtt léphetnek fel vele, Dudu Fisher azt válaszolta, az övé a megtiszteltetés, hogy együtt léphet fel a 100 Tagúval.

cig.jpg

És valóban, a koncert elsőtől az utolsó percéig tartó emelkedett hangulata elvarázsolta a teltházas kongresszusi központot: fiatalok és szépkorúak ritmusra tapsoltak végig teljes számokat. A magyar csárdások, Brahms, Strauss, Bizet, Monti, Horváth Zoltán, Marquina és Dinicu cigány dallamai fergetegesen jókedvű előadásban parádés légkört teremtettek már önmagukban, de üdvrivalgás fogadta Dudu Fishert is, amikor jiddisül énekelt és énekeltette a közönséget.

Masa Anita héberül és magyarul adta elő Masa Tamás sófár-játéka kíséretében a Jerusalaim sel zahav (Arany Jeruzsálem) című dalt, melyet magával az elnökkel, Beke Farkas Nándorral közösen vezetett fel Bódi Mónika és Szabó Bálint, a Sabbathsong hegedűse és klarinétosa.

(Címlapkép: Masa Anita énekel, Beke Farkas Nándor hegedül. Gabriella Almog fotója.)

A teljes cikk ide kattintva olvaható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek