Zsidó szakrális helyek: Fellendülhet a vallási turizmus

2021. Január 13. / 14:27


Zsidó szakrális helyek: Fellendülhet a vallási turizmus

Zsidó imaházat és turisztikai központot avattak fel a miskolci zsinagóga udvarán – számolt be róla a Boon.hu, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap hírportálja. Az uniós projekt részeként megvalósult beruházás zarándokhelyek fejlesztésére irányul, a projektre a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) évekkel ezelőtt nyert mintegy 1,5 milliárdos pályázati forrást.


– A Kazinczy utcai zsinagóga melletti épületegyüttes része az imaház, egy teljesen új közösségi tér, kóser konyha és látogatóközpont, ahol Miskolc zsidóságának a történetét és híres zsidó családokat fogunk bemutatni. Ez utóbbi alkalmas arra, hogy előadásokat tartsunk vagy rendhagyó osztályfőnöki órákat szervezzünk. A célunk az, hogy a vendégeink több napot is eltölthessenek nálunk kellemes környezetben, és változatos élményeket szerezhessenek családtagjaikkal. Tudjanak imádkozni, étkezni és elmehessenek rituális fürdőbe – nyilatkozta a lapnak Markovics Zsolt főrabbi.

Hozzátette: ,,szeretnénk, ha a vallási turizmus ezáltal megerősödne a városban, akár nemzetközi szinten is. Valamint ha hosszú távon fenntarthatóvá válna a zarándokközpont, ami új munkahelyeket is jelent. A közösség életében nagyon fontos pillanat lenne, ha a zsinagóga is megújulhatna. Ez a szakrális funkcióján túl kulturális helyszín is lehetne, többnyelvű idegenvezetéssel. Hosszabb távon szeretnénk kialakítani az egyik melléképületben harmincfős turistaszállást és felújítani a mikvénket, a rituális fürdőt. Ez azonban mivel több tízmilliós beruházás, önköltségen nem valósítható meg, és még folynak róla a tárgyalások".

(Címlapkép: Bujdos Tibor/Boon.hu)

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek