Világszenzáció: számítógépzseni zsidó tini a koronavírus hőse Seattle-ben

2020. Március 10. / 09:36


Világszenzáció: számítógépzseni zsidó tini a koronavírus hőse Seattle-ben

A pánikkeltő álhíreket kiszűrő, tájékoztató honlapját – amelyet decemberben indított el – ma már napi több millióan nézik a világ minden szegletéből, miközben Avi Schiffmann a vírus sújtotta, egyesült államokbeli Seattle-ben fejleszti a percenként frissülő, páratlan honlapot: mindössze 17 évesen.


Avi Schiffmann seattle-i zsidó középiskolás ideje jó részét azzal tölti, hogy pontos, ellenőrzött, tárgyilagos és friss információkat gyűjtsön és rendszerezzen az általa fejlesztett honlap segítségével, amely percenként tájékoztat a fejleményekről, kizárólag többszörösen ellenőrzött, megbízható információkat közölve. Országokra lebontva tudatja, hogy mennyi megbetegedést észleltek idáig, hány súlyos állapotú beteget tartanak számon, hányan haltak meg és hányan gyógyultak fel. Továbbá Google-térkép segíti a tájékozódást, utazási tanácsok és a karanténban tartózkodásra való felkészülés lehetőségei is elérhetők a súlyosan koronavírus-sújtotta Seattle-ben (Washington állam) üzemelő, de az egész világról informáló, mindannyiunkat segítő, egyedül Avi Schiffmann építette honlapon. 

Szerinte úgy tudunk leginkább vigyázni magunkra és egymásra, hogy biztosítjuk – ez a legfontosabb feladatok egyike – a pontos, tárgyilagos hírszolgáltatást a vírussal kapcsolatban ezekben a hetekben, amikor „nem minden kormány mintaszerű a világon és nem mindenhol átlátható a kommunikációjuk és nehéz valódi információkhoz jutni”. Schiffmann szerint sok kormány, sok vezető csak a saját presztízsével, népszerűségével törődik, ennek érdekében adagolja vagy tartja vissza az információkat, amíg késő nem lesz.

Maga a honlap automatikusan ellenőrzi más megbízható forrásokból az információkat, hála az építője gondosságának. „Akkor is üzemel, amikor én alszom” – mondja. Tervezi 30 nyelven elérhetővé tenni az egyelőre angolul futó híreket. Már most, hogy csak angolul férhető hozzá az információ, napi több millióan mennek fel az ncov2019.live honlapra, szinte szó szerint a világ minden országából. Izraelből például, ahol Avi Schiffmann élt is egy darabig a szüleivel, tegnap 30 ezren keresték fel a honlapon.

A fiatalember programozás iránti szenvedélye 7 éves kora óta tart, amit tud, azt jórészt önképzéssel tanulta meg. Számára ez kreatív, szinte művészi önkifejezés, kitalálni és megosztani dolgokat másokkal. A tanulás különösebben nem érdekli, a szenvedélyére szeretne minél több időt áldozni és a síelésre, amelyet szintén imád és magas szinten űz.

Örül, persze, az elismerésnek és az érdeklődésnek, de nem felejti el, mi a vállalkozása valódi célja: hogy segítsen és az átlátható tájékozódás lehetőségét biztosítva segítsen elkerülni a pánik kitörését, amely csak növeli a bajt. Elég ijesztő – mondja a Times of Israel újságírójának, hogy Seattle kísértetvárossá lett a járvány okán bevezetett korlátozások miatt. Nagyon fontos, hogy előre tudjunk tervezni és ne hirtelen, pánikszerűen próbáljunk tenni valamit tömegesen – figyelmeztet.

A Times of Israel joggal jegyzi meg, hogy nagy felelősséget vállalt fel fiatalon Avi Schiffmann, de ő reménykedik benne, hogy valóban tud segíteni. Ugyanakkor nem naiv az emberiség jövőjét illetően, ha optimista is azért: lehet, hogy pár év múlva ugyanitt fogjuk folytatni a beszélgetésünket – zárja a portré-interjút. 

(Címlapkép: Seattle Times)

(Forrás: The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek