Több száz rakétát lőttek ki Izraelre

2019. November 13. / 13:52


Több száz rakétát lőttek ki Izraelre

Szerző: Kácsor Zsolt

Ma kiújultak a Gázai övezetből izraeli területek ellen indított rakétatámadások: reggel súlyos, folyamatos rakétatámadás érte az ország déli részét a Gázai övezetből. Az eszkalálódás tegnap kora reggel kezdődött, amikor Izrael meggyilkolta az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik vezető katonai parancsnokát. Válaszul a szervezet rakétákat indított Izrael déli és középső része felé. Közvetlen becsapódások voltak Asdódban, Netivotban, Szderotban, Gan Javnében és Szadot Negevben.


Éjjel csaknem hét órán át nyugalom volt az övezet határvidékén. Reggel azonban ismét megszólaltak az izraeli légvédelmi szirénák, mert kiújultak a gázai övezetből indított rakétatámadások a környező izraeli városok és falvak ellen. Az izraeli légierő ellencsapásokat intézett az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet katonai létesítményei, köztük föld alá telepített kilövő-silói ellen. 

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet szerint a vaskupola légvédelmi rendszer befogta azokat a lövedékeket, amelyek lakott izraeli területekre csapódtak volna, és ezért a reggeli támadások nem okoztak kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. 

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint kedd reggel óta eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután kedden hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. 

Az izraeli katonai rádió reggeli híradása hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista terrorszervezet nem vesz részt az akciókban, amelyeket csakis a velük rivalizáló, Iránból irányított Iszlám Dzsihád nevű szervezet hajt végre. Tovább folynak a közvetítő tárgyalások Egyiptomban a gázai szervezetek és Izrael között, s ezekre Kairóba utazik Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora is.

A polgári védelmi hatóságok lazítottak a keddi korlátozó intézkedéseken, szerdán csak a Gázai övezet határától számított negyven kilométeres körzetben maradtak zárva az iskolák, felére csökkentették az előző napi nyolcvan kilométeres távolságot. Ebben a negyven kilométeres övezetben szerdán is csak azokon a munkahelyeken dolgoznak, amelyek létfontosságúak, csakis zárt helyen, és legfeljebb száz főig szabad rendezvényeket tartani, és csak akkor, ha vannak az adott épületnek óvóhelyei.

Ze’ev Elkin (Likud) miniszter és kabinettag ma reggel kijelentette, hogy „ebben a körben teljesítettük küldetésünket.” Elmondása szerint Izraelnek nincs érdeke a helyzet fokozásában, viszont ha a lövöldözés folytatódik, a válasz intenzitása is fokozódni fog. „Mindkét helyzetre fel vagyunk készülve” – mondta. Arra a kérdésre, hogy Izrael helyreállította-e elrettentő képességét, azt válaszolta: „egyértelműen igen”.

Elkin elmondta a tv 12-es csatornáján vele készült interjújában, hogy a cél az volt, hogy „búcsút mondjunk a Gázai övezet egyik legfontosabb terroristájának, a Baha Abu al-Ata-nak”, és tegnap óta további tíz „kisebb Baha Abu al-Ata” sincs már velünk.” Hozzátette: „bárki, aki Abu al-Atát az iszlám dzsihád vezetésében helyettesíti, megérti, hogy meg kell változtatnia a politikáját. És ha mégsem értené, akkor hamarosan ő is csatlakozni fog az előbbiekhez.”

A Gázai Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint 20 palesztin embert öltek meg a forduló kezdete óta, 69 ember megsebesült, a Gázai övezetben zajló IDF-támadásokban meghaltak közül ketten gyerekek. 

Forrás: MTI; Izraelinfo

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek