Tárgyalás a háborúban álló Izrael és Libanon között – harminc év után először

2020. Október 01. / 15:55


Tárgyalás a háborúban álló Izrael és Libanon között – harminc év után először

– Célunk az Izrael és Libanon közötti határmeghatározással kapcsolatos vita lezárása, hogy elősegítsük a természeti erőforrások fejlesztését a régió minden népének javára. Két év közvetett kapcsolat után, harminc év óta először kerül sor civil-politikai tárgyalásokra Izrael és Libanon között – nyilatkozta Juvál Steinitz izraeli nemzeti infrastrukturális, energiaügyi és vízügyi miniszter.


Izrael és Libanon csütörtökön megerősítette, hogy megállapodtak a tengeri határral kapcsolatos tárgyalások megkezdésében. A tárgyalások, amelyeket az Egyesült Államok közvetít az ENSZ égisze alatt, várhatóan október közepén kezdődnek, amint azt Juvál Steinitz izraeli nemzeti infrastrukturális, energiaügyi és vízügyi minisztere is megerősítette.

lib.jpgA vitatott tengeri határok és a víz alatti gázmezők (Illusztráció: Tablet Magazine)

„Célunk az Izrael és Libanon közötti határmeghatározással kapcsolatos vita lezárása, hogy elősegítsük a természeti erőforrások fejlesztését a régió minden népének javára” – mondta Steinitz. „30 év után először, két év közvetett kapcsolat után, kerül sor civil-politikai tárgyalásokra Izrael és Libanon között”.

A libanoni parlament elnöke, Nabih Berri csütörtökön kijelentette, hogy megállapodás született a két, hivatalosan háborúban lévő nemzet közötti tárgyalások keretéről. A parlament elnöke – aki szerint a hadsereg vezeti majd a libanoni csapatot – egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a tárgyalásokat Libanon déli részén, a határ közelében tartják, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Egyesült Államok vezetésével, a lehető leggyorsabb megállapodásra törekedve. Berri a kezdeményezést azt követően jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a jobbkezét korrupció miatt és az Irán támogatta Hezbollah segítéséért, amit Washington terrorszervezetként tart számon.

Izraelnek és Libanonnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai, és technikailag háborúban állnak egymással. Mindketten igényt tartanak egy mintegy 860 négyzetkilométeres földközi-tengeri területre, mint saját kizárólagos gazdasági övezetre. Mindketten új földgázmezők feltárását és fejlesztését remélik a Földközi-tengeren az elmúlt évek számos nagy felfedezése nyomán. Amerikai diplomaták az utóbbi években a két ország között ingázva próbáltak tárgyalásokat indítani a felek között. A súlyos gazdasági válságban lévő Libanon különösen érdekelt a tengeri energiaforrások fejlesztésében.

FORRÁS: ÚJ KELET

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Karácsonyfa egy zsidó házban
2020. December 24. / 11:22

Karácsonyfa egy zsidó házban

Kommentek