Szeged: A zsinagóga egyik díszes ablakának mintáit festik egy tűzfalra

2021. Április 13. / 14:58


Szeged: A zsinagóga egyik díszes ablakának mintáit festik egy tűzfalra

A szegedi zsinagóga egyik ablakának mintázatát festik rá a Hajnóczy utca egyik tűzfalára az uniós Rediscover (Újrafelfedezés) című projekt keretében. Ha nem lesznek esős napok, 2-3 hét múlva elkészülhetnek – számolt be róla a Szegedi Televízió.

Az Európai Unió által finanszírozott Rediscover (Újrafelfedezés) című projekt a dunai régió 8 országának 9 városában valósul meg azzal a céllal, hogy a különböző helyszíneken feltárja jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeket. 

E program keretében a szegedi régi zsinagóga melletti, a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy  csaknem 200 négyzetméteres festményt készítenek a a zsinagóga ablakait megfestő Róth Manó emlékére. A Az alkotás Marton Ákos és Vinkó Leó keze munkáját dicséri. 

A Rediscover programban Szeged mellett részt vesz Eszék (Horvátország), Galac (Románia), Kotor (Montenegró), Muraszombat (Szlovénia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina), Regensburg (Németország),  Szabadka (Szerbia) és Temesvár (Románia). 

(Címlapkép: Szeged.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek