Szakmai díj a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért

2021. Április 20. / 20:29


Szakmai díj a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért

Négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a műemléki világnapon. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért Példaadó Műemlékgondozásért díjat kapott. Az ünnepélyes díjátadást a járványhelyzet miatt később tartják.

Az ICOMOS műemlékvédelmi civil szakmai szervezet közleménye szerint a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért, a páratlan értékű síremlékek karbantartásáért és helyreállításáért, a teljes terület méltó állapotban tartásáért és a közönségnek való bemutatásáért Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a Nemzeti Örökség Intézetét. 

icom.png

Az ICOMOS – Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa – egy nemzetközi szakmai civil szervezet, amely 1965-ben jött létre. A szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását és, méltó használatát.

Mint annak idején beszámoltunk róla: az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2020-ban  ICOMOS-díjjal jutalmazta a Rumbach utcai zsinagóga felújítását az épület példaértékű restaurálásáért, s centrális terének kulturális hasznosítását is lehetővé tévő megoldásáért. 

(Címlapkép és fotó: ICOMOS MNB)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Mai születésnapos: Bródy János, a 75 éves Tini
Megemlékezések
Törőcsik Mari halálára: örökbérlet a színházban

Kommentek