Sok zsidó nem érzi magát biztonságban Malmőben és más svéd városokban

2021. Október 19. / 12:31


Sok zsidó nem érzi magát biztonságban Malmőben és más svéd városokban

„Nem merem bevallani, hogy zsidó vagyok, nagyon félek. Amikor például a repülőtéren taxiba ülök, akkor olyanokat mondok, hogy Peruból vagy Jugoszláviából származom, rettegek beismerni, hogy Izraelből jöttem” – mondja Aviva, egy nyugdíjas izraeli nő, aki tizenöt éve él Svédországban. A Népszava helyszíni riportjából szemlézünk. 


Úgy áraszt sokszínűséget, progresszivitást és bizonyos tekintetben nyugalmat magából a múlt heti holokauszt-emlékkonferenciának otthont adó Malmö, hogy az elképzelhetetlen lenne hazánkban. Svédország harmadik legnépesebb városának azonban szintén megvannak a maga problémái, a társadalmi kohézió korántsem tökéletes, mi több, éppen az antiszemitizmussal vannak komoly problémák: a helyi zsidók egyszerűen nem érzik magukat biztonságban – írja a Népszavában megjelent riportjában Rostoványi András

„Nem merem bevallani, hogy zsidó vagyok, nagyon félek” – erről beszélt a lapnak Aviva, aki egy környékbeli faluban lakik. „Amikor például a repülőtéren taxiba ülök, akkor olyanokat mondok, hogy Peruból vagy Jugoszláviából származom, rettegek beismerni, hogy Izraelből jöttem” – mesélte a nyugdíjas izraeli nő, aki már 15 éve él Svédországban, gyermekei és unokái is idekötik őt. 

Avivát személyesen ugyan nem érték atrocitások, de úgy érzi, ha nyíltan felvállalná zsidóságát, akkor sokan meg akarnák ölni. Elsősorban a helyi muszlimoktól tart, de hangsúlyozza, hogy nem a vallási közösség egészével van baja, csak annak bizonyos tagjait ítéli veszélyesek. „A szomszédom libanoni, vele például semmilyen problémám nincsen” – fogalmazott. Aviva üdvözölte, hogy Malmőben tartották meg a holokauszt-emlékkonferenciát, ám úgy vélte: a svéd kormány nem tesz eleget az antiszemitizmus ellen. „Csak beszélnek, de nem cselekednek” – vélekedett a nő.

A teljes riport IDE KATTINTVA olvasható. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek